Bergbyggande för förskolebarn
Bygg- och anläggningsbranschen står inför stora utmaningar. För att möta det ökande behovet av byggande i berg och under mark vill nu Svenska Bergteknikföreningen att barn, redan i åldern tre till sex år, ska få upp ögonen för de utmaningar och möjligheter som erbjuds inom bergbyggnadens många faser och inriktningar.
Den som sett hur förskolebarn engageras av att bygga kojor, jobba med klotsar eller plastbitar eller på annat sätt forma egna skapelser är inte förvånad över tankegången.
Det går inte att komma undan vikten av att fylla de utbildningsplatser som redan finns, men att i tidiga år ta tillvara den nyfikenhet, kreativitet och det intresse som barn besitter kan vara guld värt i ett senare skede då det är dags att välja yrkesinriktning. Bergbyggandet har då även med sig fördelar i form av mängder med olika yrkesalternativ: ingenjörer för planering av gruva eller tunnel, kontrollanter, mättekniker, lastbilschaufförer, elektriker, bergarbetare för borrning, laddning, betongsprutning och berginjektering för att bara nämna några.
– Ett av Svenska Bergteknikföreningens främsta mål är att locka unga att välja vår bransch. Vi fokuserar bland annat på att locka fler studenter att välja inriktning mot bergbyggande men inser att intresset måste väckas mycket tidigare än så. Därför gör vi nu den här satsningen, säger Per Vedin, ordförande i Svenska Bergteknikföreningen.
Föreningen tecknade därför i december ett samarbetsavtal med förlaget Bonnier Carlsen om att tillsammans ta fram en barnbok med fokus på berg- och tunnelbyggande. ”Bojan och tunnelbanan” skrivs liksom de tidigare böckerna i Bojan-serien av ”läsambassadören” Johan Anderblad som också varit programledare i Bolibompa, och illustreras av Filippa Widlund. I tidigare böcker har det bland annat varit fokus på tåg, grävmaskiner och traktorer.
Svenska Bergteknikföreningens ingenjörer Johanna Holmsten, Malin Lestander och Per Vedin har medverkat som faktakontrollanter.
– Vi har varit väldigt noga med att säkerställa att allt beskrivs på rätt sätt vad gäller utförande och arbetsmiljö. Vi vill att alla barn ska förstå hur häftigt det är med bergbyggande säger Malin Lestander som också fungerat som föreningens projektledare tillsammans med Johanna Holmsten.
Boken kommer i en första utgåva att tryckas i 4 000 exemplar och distribueras utan kostnad till alla förskolor som är intresserade, först till kvarn gäller. Beställningen kan göras på föreningens hemsida fram till 26 april och boken utlovas nå förskolorna i slutet av maj.
– Skulle det visa sig att efterfrågan är större än vi bedömt kommer vi att trycka fler, alla ska kunna lära sig mer om berg och tunnlar, säger Johanna Holmsten.