Bedragare dras till byggbranschen
Redan i början av året varnade UC för att ungefär en tredjedel av alla aktiebolag som gick i konkurs under 2020 uppvisade tydliga tecken på bedrägligt beteende. Det kan exempelvis röra sig om fusk med antalet anställda i ett företag, moms eller F-skatt.
Tre branscher lyfts fram som mer utsatta än andra och som överrepresenterade inom företagsbedrägerier. Det är byggbranschen, bemanningsbranschen och fastighetsservicebranschen, där vartannat företag i konkurs misstänkts vara oseriöst.
UC drar, utifrån sina data, slutsatsen att uppskattningsvis 49 procent av de konkursade aktiebolagen inom byggbranschen under 2020 var oseriösa. Inom bemanningsbranschen uppskattas siffran till 53 procent och inom fastighetsservicebranschen uppskattas siffran till 48 procent.
– Ibland köps kreditvärdiga företag med fin historik upp med nya bulvaner i styrelsen för att lättare kunna begå ekonomiska brott. I andra fall fuskas det med moms och arbetsgivaravgifter. Det är ett problem för många som gör affärer med företag, inte minst kreditgivare, att oseriösa företag inte gör rätt för sig. För samhället är det ett gigantiskt problem att de här företagen snedvrider konkurrensen. Det är ofta svårt att identifiera de här företagen, inte minst för att tillvägagångssättet varierar, säger Gabriella Göransson, chef för UC:s kreditinformationsverksamhet.
Det har tidigare befarats att pandemin skulle driva på utvecklingen i riktning mot fler bedrägerier. UC:s statistik ger dock inget stöd för den uppfattningen. Tvärtom pekar uppgifterna på att det inte finns några skillnader mellan 2019 och 2020.
– Inledningsvis i början av 2020 var vår tes att företagsbedrägerierna skulle öka i takt med pandemins framfart. Men inget i vår data tyder på detta. I de värst utsatta branscherna är nästan varannan konkurs präglad av att företagen är oseriösa. Med det menar vi att bolaget inte gör rätt för sig på något sätt. Om ett bolag exempelvis har en miljardomsättning men bara har någon enstaka anställd är det ett tecken på att något inte står rätt till, säger Gabriella Göransson.