23948sdkhjf

Ahlsell arbetar för mångfald

”Det här är inget projekt med ett start- och ett slutdatum, det är en kärnfråga vi alltid måste arbeta med.”

I drygt ett år har Ahlsell arbetat för mer mångfald och inkludering. Företagets HR Business Partner Katarina Schön berättade på eventet Framtidens maskinförare (som arrangerades av Maskinentreprenörerna och ME-skolan i samarbete med Ahlsell), hur det går med projektet – som kanske inte ens är ett projekt längre.

–  Nu är det nästan en integrerad del av vår verksamhet.

Mottot för satsningen säger en del om vad företaget vill uppnå: ”vi vill skapa en innovationskultur inom Ahlsell där en diversifierad arbetskraft är en stark möjliggörare.”

Rent konkret handlar det om personalen – i princip alla, oavsett kön,  bakgrund eller annat, ska känna sig välkomna att söka till och jobba på företaget.

–  Vi ville ta ett mer strukturerat grepp kring detta, och landade snabbt i att det inte är vi i ledningen som ska komma med förslag på hur vi ska påbörja förändringsresan – det är medarbetarna.

Medarbetare i olika roller och på olika platser i landet har därför fått ta sig an många och svåra frågor. Hur kan man bli mer inkluderande? Vad menas egentligen med mångfald? Hur kan man locka till sig människor med olika kulturer och bakgrunder?

Katarina Schön ser att det hänt mycket under året som gått.

– Det är fascinerande när man pratar med den här gruppen, de har lärt sig mycket själva, de ser att de har egna fördomar – de sitter i ryggraden och det har öppnats en del dörrar för de här människorna också.

I grunden handlar det om branschen behöver anställa – och det räcker inte med de vita medelålders män som dominerar en del arbetsplatser, förklarade Katarina Schön.

– Vi behöver folk och måste attrahera fler tjejer och fler utrikesfödda.

Det har funnits en del motstånd under resans gång. Den som levt i sin egen bubbla länge är tycker ofta att det är jobbigt med förändringar, det gäller inte minst i traditionella branscher där merparten fortfarande är vita män utan diversifierad bakgrund, förklarade Katarina Schön.

–  Det tar tid, det måste vi ha respekt för. Men det handlar mycket om okunskap.

Och okunskap kan man få bukt med, hoppas hon.

– Det handlar om att kommunicera det man gör.

Hon tror också att andra branscher kan ha nytta av liknande mångfaldsprojekt.

– Vi måste jobba med detta tillsammans och inspireras av andra bolag och branscher – vi måste ta ett gemensamt ansvar.

Ahlsell kan efter ett års arbete konstatera att man kommit en bit på väg – men att det är långt kvar, noterade Katarina Schön.

–  Vi har precis börjat, men det finns många utmaningar kvar och vi är inte bäst i klassen.

I en värld där flera branscher skriker efter folk måste man ta sig an detta långsiktiga och värderingsdrivna arbete, anser hon.

– Vilken typ av arbetsgivare vill vi vara? Det här är inget projekt med ett start- och ett slutdatum, det är en kärnfråga vi alltid måste arbeta med.

Hon rekommenderar också att den som tar dessa frågor på allvar ser till att involvera människorna i organisationen.

– Man kan ju prata om det, men man måste också agera  – det absolut viktigaste är att göra något annorlunda idag än vad du gjorde i går.

Det krävs också ett visst mått av mod, avslutade hon.

–  Mod är viktigt, det är lite jobbigt att prata om de här frågorna.

PS: Läs mer om Ahlsell och mångfaldsarbetet här.

Mer läsning från Framtidens maskinförare  – se länkarna nedan!

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.081