23948sdkhjf

Sprängde bron – nu prisas rivaren

– För att klara detta krävs erfarna maskinförare och en erfaren ledning, först då kan man skapa sådant andra inte vågar ge sig på.

*UPPDATERAD*

Maskinentreprenörernas årliga infrastipendium ska delas ut till nytänkande unga maskinentreprenörer och denn här gången går äran till Johan Jansson på Jansson Entreprenad, rivaren som stod för fjolårets absolut största smäll när en trefilig E4-bro flög i luften söder om Stockholm (läs vårt reportage om det (och se/hör smällen!) – här!).

– Det var första gången som sprängning användes på detta sätt i Sverige och tidsbesparingen blev enorm – E4 var bara avstängd över en natt, något som sparade mycket pengar åt samhället, säger Maskinentreprenörernas, (ME) ordförande emeritus Håkan Norén, i ett pressmeddelande.

Panguppdraget väckte stor uppmärksamhet men det är inte bara därför ME valt ut Johan Jansson som stipendiat – förutom den unika sprängningen lyfter man också fram ett annat Janssonskt rivningsuppdrag, en gång- och cykelbro som klipptes och knackades ner i samma projekt.

– Det är med stor glädje jag mottar priset – men jag gör det som en frontfigur, säger Johan Jansson till Leveranstidningen Entreprenad.

Han lyfter i stället fram sina medarbetare.

– Utan dem hade det aldrig gått.

Han ger brodern Victor Jansson, kalkylansvarig på företaget, en extra eloge.

– Vi har följts åt under hela livet, vi har hållit varann i handen och delat ryggsäck när vi gick i skolan och jag hade aldrig velat göra det här utan honom.

Jansson Entreprenad har ett spännande år bakom sig och Johan Jansson anser att man faktiskt har lyft rivning till en ny nivå.

Han förklarar dock att att det ligger många års arbete bakom.

– För att klara detta krävs erfarna maskinförare och en erfaren ledning, först då kan man skapa sådant andra inte vågar ge sig på.

Att få jobb på Jansson Entreprenad är därför tämligen svårt.

–  Vi är väldigt noga och bryter ner våra anställningsintervjuer i molekyler för att hitta rätt – det har funkat väldigt bra.

På så sätt har kompetensen byggts upp under en längre tid, och Johan Jansson känner sig trygg nog att kunna ta sig an de riktigt komplicerade uppdragen.

–  Det hade jag aldrig vågat annars – på de här uppdragen måste man inte bara övertyga beställaren, man måste övertyga den egna organisationen också.

Kraven är höga även på ledningsnivå, alla arbetsberedningar måste brytas ner i minsta detalj men det kan gå längre än så, förklarar Johan Jansson.

–  Metodbeskrivningen måste ofta ”sitta” redan innan kontraktet är påskrivet, då måste man ha ekonomiskt utrymme för det.

Enligt Håkan Norén har Johan Jansson och familjeföretaget Jansson Entreprenad AB i Linköping lyft en traditionell rivningsentreprenör till att bli ett företag som med avancerade arbetsmetoder demonterar stora anläggningar på ett säkert och hållbart sätt.

–  Johan och hans kollegor utvecklar en nisch som länge har haft låg status, ett arbete som vi vill belöna med infrastipendiet 2020, säger Håkan Norén.

Stipendiet på 30 000 kronor delas ut av Norénska fonden. Fonden är , instiftad av ME och syftar bland annat till att uppmärksamma ”unga maskinentreprenörer som med hjälp av nytänkande och modern teknik hittat nya vägar att driva utvecklingen i branschen”.

Infrastipendiet kommer att delas ut vid ME:s årliga arrangemang Stora Infradagen, som arrangeras digitalt fredagen den 29 januari.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.082