23948sdkhjf

Fjärrstyrda grävare från Caterpillar

Caterpillar utökar sitt Cat Command, tanken är att fjärrstyrda grävmaskiner ska minska riskerna vid farliga uppdrag och en möjlig bonus är ökad produktivitet.

Caterpillar tar ännu ett steg mot autonoma lösningar. Vid ett virtuellt pressevent på tisdagen berättade den amerikanska maskintillverkaren att man kommer att börja sälja fjärrstyrningspaket för medelstora grävmaskiner redan i början av nästa år.

Systemet har hittills mest använts för företagets gruvmaskiner. Nu utökar Caterpillar sitt erbjudande – under första kvartalet 2021 ska Cat Command bli tillgängligt för mellanstora grävmaskiner, från Cat 320 till 340, och under senare delen av året är det dags för Cat D5 och D6.

–Cat command finns redan i dag för vår stora hjullastare 988 K, förklarade Jason Ramshaw,global commercial manager för Caterpillar Construction digital and technology group, på presseventet.

Tanken är att fjärrstyra maskinerna, som då i det närmaste blir semiautonoma och enligt Jason Ramshaw, finns det en rad tänkbara användningsområden – till exempel vid rivning, slänter, överhäng eller andra arbetsplatser med stora risker.

– Det kan användas på allt som kunden anser vara osäkert, förklarade han.

Cat command finns i två varianter. Den ena är ett radiokontrollerat alternativ där maskinen styrs ungefär som en radiobil, med en räckvidd på 400 meter.

Den andra varianten gör det möjligt att fjärrstyra enheter på betydligt längre avstånd – föraren kan sitta många hundra mil ifrån maskinen som då är försedd med både kameror och mikrofoner.

Föraren, som sitter på en fjärrstation i något kan ses som en ”virtuell hytt” , ska tack vare bild och ljud få full förståelse för vad som händer på arbetsplatsen – sikten kan till och med vara bättre med tanke på att man har fler skärmar, noterar Caterpillar.

– Föraren ska få samma känsla som i maskinen, förklarade Jason Ramshaw.

Varje spakrörelse ska generera handling i maskinen och en och samma förare ska kunna köra flera maskiner (om än inte samtidigt).

Systemet levereras i kit som ska installeras av återförsäljarna. Ett kit kan flyttas över från en maskin till en annan, det ska också gå att förse äldre maskiner med Cat command, förklarar Caterpillar.

Lösningen ska inte kräva någon särskild infrastruktur på arbetsplatsen, det som krävs är dock wifi-uppkoppling. Caterpillar använder sig inte av 5G och uppger att maskinen stannar om wifisignalen bryts.

Caterpillar tror att systemet kan komma väl till pass när riskerna för föraren är stora – till exempel vid arbete i vatten eller på osäker mark

Förutom att öka säkerheten ökar dock även produktiviteten, hävdar företaget. Med föraren ute ur hytten behöver maskinen aldrig ta paus, skiftbyten sker sömlöst och när det är lunchdags för en förare kan en annan bara ta över maskinen direkt.

Det blir därmed mindre tomgång, mer jobbat och det onödiga slitaget minskar också–  till exempel för att man slipper ta maskinen på tidsödande och icke-produktiva utflykter som att ”skjutsa” föraren till arbetsboden eller till säkrare mark vid skiftbyten eller pauser.

Det samma gäller när arbetsdagen är över. Maskinen kan stå kvar där den slutade arbeta och när det är dags att börja jobba igen är den redan på rätt ställe – vilket minskar både slitaget, bränslekostnaderna och underhållskostnaderna, hävdar Caterpillar.

Enligt Jason Ramshaw är detta ett steg mot det som kan bli helt autonoma maskiner.

– Vi kan inte gå direkt till autonomi, vi måste ta kunden på en resa där varje steg är komplext.

Av samma anledning är det inte aktuellt för Caterpillar att bygga maskiner utan hytt, förklarar han.

–  Vi tar det steg för steg, vi vill ha flexibiliteten för kunderna men i framtiden kanske vi tittar på det.

Caterpillar lanserade också nya grävlastare, läs mer om dem här, Företaget presenterade dessutom flera nya Next gen hex maskiner, läs mer om bandgrävarna här, och om hjulgrävarna här.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.089