23948sdkhjf

Northvolts tankar om framtidens metallbehov

Hur mycket kommer behovet på metaller att öka? Och är det verkligen etiskt okej att vi inte har en större försörjning när vi själva är stora användare? Det är några av frågorna som Maria Åstrand, råmaterialchef Northvolt, talade om under Swemins höstmöte 2020.

I Skellefteå håller Northvolt på att uppföra sin nya gigafabrik där litiumjonbatterier kommer produceras i stora mängder. För att kunna producera dessa batterier krävs den stor mängd metaller, och behovet av dessa råmaterial ökar snabbt världen över.

– Tittar man på vart vi är på väg så kan man se fascinerande tillväxtsiffror för litiumjonbatterier som vi jobbar med. Det är nästan lite skrämmande siffror hur mycket tillväxt som kommer behövas för att kunna möta behovet som finns, samt den utveckling som vi kommer behöva göra, säger Maria Åstrand, råmaterialchef på Northvolt.

Att behovet på metaller kommer att växa i snabb takt är något som Maria menar är klart, men exakt hur snabbt det kommer gå är svårt att veta. Det går bland annat att se i en prognos som Benchmark Minerals gjorde i september 2018. Prognosen visade vad vi hade för kapacitet och vad vi skulle ha för kapacitet om några år, och nu har de siffrorna uppdaterats till väsentligt högre. Maria menar därför att det är mycket möjligt att vi underskattar det framtida behovet.

– Om man tittar på hur råmaterialbehovet ser ut och hur snabbt vi ändrar våra prognoser, är det enda som möjligtvis stämmer att prognoserna förmodligen är i underkant. Det finns en möjlighet att vi underskattar hur snabbt den här omvandlingen kommer att behöva gå, säger Maria.

Bland metallerna där behovet kommer öka stort går det bland annat hitta grafit, litium, nickel och cobolt.

Under föreläsningen berättar Maria även om fördelarna med att producera våra råmaterial i Europa för en mer klimatsmart värld och för att kunna stå på våra egna ben. Det är dessutom bra för att lättare kunna möjliggöra spårbarheten av metallerna i större utsträckning. Hon berättar även att Europa gått om Kina i investeringar kring elektrifiering, men trots detta försörjer vi fortfarande bara världen med ungefär 3 procent av metallerna som används.

– För mig personligen kan jag tänka att det här är lite av en etisk fråga. Så som det ser ut idag så försörjer vi världen med ungefär 3 procent av de metaller som används men vi använder 25 procent av dem, så det är ju också en fråga om det verkligen är etiskt okej att inte ha större försörjning när vi nu är sådana aktiva användare av metaller, säger Maria.

Att Europa har potential att vara med och möta det ökade behovet av råmaterial är något som Northvolt tror starkt på då det finns mycket resurser i Europa. Att vi satsar på en stor lokal försörjning är därför viktigt för bolaget.

– Vi har en väldigt bra lokal industri av både automotive och energilagring. Det gör att det finns alla rationella argument för att vi ska ha en lokal batteritillverkning men också en lokal försörjning av råmaterial till industrin, så att den kan fortsätta blomma, utvecklas och möta framtida krav på grön el och hållbar lagring, avslutar Maria.


Northvolts gigafabrik i Skellefteå ska producera stora mängder Litiumjonbatterier.
Foto: Northvolt

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.118