23948sdkhjf

EU:s bullerkrav hotar säkerheten på spår

Antalet olyckor på den svenska järnvägen riskerar, enligt Transportstyrelsen, att öka när EU:s krav på tysta järnvägssträckor börja gälla 2024.

För att minska buller från godsvagnar vill EU-kommissionen skärpa kraven på tysta järnvägssträckor. Vissa krav tycks dock vara bättre lämpade för Medelhavsklimat än för nordiska vintrar.

Bland annat måste delar av vagnparken byggas om i en anpassning till de hårdare reglerna. Transportstyrelsen vänder sig speciellt mot att gjutjärnsbromsar på godsvagnar ska ersättas med kompositbromsblock eller skivbromsar för att kunna köra på tysta sträckor.

En fördel med komposit är det är ett billigare alternativ än gjutjärnsblock. Nackdelen är att tester som gjorts i Sverige och Finland visar att resultatet är sämre inbromsningsförmåga i vinterklimat – en erfarenhet som, enligt Transportstyrelsen, styrks av järnvägsföretag som rapporterat om händelser där tåg med vagnar utrustade med bromsblock av komposit bromsat sämre i vinterförhållanden.

Transportstyrelsen har nu i en rapport sammanställt jämförande tester som gjordes vintern 2019/2020 av bromsförmågan för kompositbromsblock och gjutjärnsblock på godsvagnar. Resultatet har lagt en stabil grund till en riskvärdering av att använda kompositbromsblock i vinterklimat.

Den risk som analyserats är tågens plötsliga förlust av bromsförmåga. I första hand leder det till förlängda bromssträckor och i förlängningen till möjliga följdhändelser som kollision med ett annat tåg eller föremål eller urspårning, säger Mikael Aho, utredare på Transportstyrelsen.

Transportstyrelsen lyfter i första hand fram tre slutsatser ur rapporten:

  • Det finns kompositbromsblock som har bevisat undermåliga vinteregenskaper och att använda dessa resulterar i en icke tillåtlig risknivå.
  • Incidenterna har skett trots ett antal operativa åtgärder, som exempelvis att tågens hastighet sänkts. Dessa åtgärder har lett till försenade och inställda tåg.
  • Bromsblock av komposit ska godkännas av Internationella järnvägsunionen, UIC, innan de tas i bruk. UIC:s vintertester motsvarar inte verkliga nordiska vinterförhållanden.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.126