23948sdkhjf

Byggnads på jakt efter kemiska hälsorisker

Varje år sjukskrivs ungefär 500 personer i byggbranschen på grund av skador från kemiska ämnen. Det hävdar Byggnads som därför avser att göra besök på 1 200 byggarbetsplatser för att kontrollera bland annat kemiska hälsorisker.

Skador från asbest och andra kemiska ämnen har drabbat alldeles för många byggnadsarbetare. Slarvar arbetsgivarna med skyddsutrustningen kan det få dödliga konsekvenser. Våra skyddsombud kommer att finkamma arbetsplatserna för att förhindra skador, säger Byggnads förbundsordförande Johan Lindholm.

Det är nu fjärde året i rad som Byggnads skyddsombud gör extrakontroller på arbetsplatser över hela landet. Förra året kontrollerades exempelvis byggnadsställningar medan årets fokus är kemiska hälsorisker och säker arbetsmiljö. Hälsofarliga ämnen kan finnas överallt, men är vanligast i samband med renoveringar samt om- och tillbyggnader.

Enligt Byggnads blir varje år cirka 2 000 personer i byggbranschen sjukskrivna, varav en fjärdedel på grund av skador från kemiska ämnen. Cancer, lungsjukdomar, allergier och eksem är exempel på komplikationer som kan komma av arbete med farliga kemiska ämnen utan tillräckliga skydd. Och mörkertalet är stort.

Kontrollerna kommer bland annat att granska den förebyggande arbetsmiljöplanen, riskbedömningen och den personliga skyddsutrustning som finns på arbetsplatserna. Hittas allvarliga brister kan arbetsplatserna stängas ner. Detta hände exempelvis upprepade gånger vid fjolårets kontroller då det rapporterades felaktigheter på 65 procent av de drygt 1 100 byggnadsställningar som granskades.

Läs mer här

Johan Lindholm betonar dock att det finns mängder med byggarbetsplatser dit Byggnads inte har tillträde även om arbetsplatsen är knuten till kollektivavtal, men saknar fackanslutna medlemmar.

Fortfarande finns det över 1 300 arbetsplatser som vi inte kan besöka på grund av att våra regionala skyddsombud inte får komma in. Det är också på de arbetsplatserna skyddsombudens arbete behövs som mest. Nu kommer vi med full kraft driva den frågan i avtalsrörelsen, säger Johan Lindholm.

Enligt Johan Lindholm är det inte ovanligt att företag tecknar kollektivavtal med Byggnads, men bemannar sina arbetsplatser med inhyrd arbetskraft från andra länder.

Inte sällan är det oseriösa företag som genom kryphål i regelverken utnyttjar arbetskraft från andra länder under slavliknande förhållanden och usla arbetsvillkor.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.097