23948sdkhjf

Spårläggning i högfart

En tidsvinst på ungefär 25 procent vid läggning av räls är fullt möjlig. Det hävdar redskapsleverantören RF-System och entreprenadföretaget Connys Entreprenad, Ceab som testar ett nytt koncept vid en utbyggnad av järnvägen i Skåne.

Järnvägsbyggnad har utvecklats till en väsentlig del av verksamheten för RF-System. Det senaste tillskottet i utrustningsprogrammet är en slipersutläggare som nu används vid 4-spårsutbyggnaden mellan Lund och Arlöv.

Tillsammans med entreprenadföretaget Ceab – som i projektet är underentreprenör till NCC/OHL och NRC – har RF utvecklat ett koncept för spårbyggnad som sägs effektivisera spårläggningen kraftigt. Enligt företagen kan nu tre man bygga upp till 400 meter ny räls per dag, vilket beskrivs som betydligt effektivare än med traditionella metoder. Tidsvinsten jämfört med traditionella metoder anges till cirka 25 procent.

Hjärtat i konceptet är en spårgående grävmaskin utrustad med slipersutläggaren och med en vagn fylld med slipers i släptåg. Vagnen fylls efter hand på med nya slipers med hjälp av en spårgående lastmaskin.

Med den här utrustningen kan grävmaskinen, stående på det färdigbyggda bygga spåret framför sig. Grävmaskinen plockar tre slipers från vagnen, vrider in dem under lsen framför sig, sprider ut dem till rätt avstånd och knäpper automatiskt fast dem mot rälsen.

lsen lyfts upp av en vagn som flyttas framåt efterhand som spåret byggs. Metoden innebär dessutom att man inte behöver köra i den färdiga ballastbädden, det krävs väldigt få sido- eller tillfartsvägar och det går att jobba i trånga passager, exempelvis i urbana miljöer.

Med det här sättet att jobba behöver inte den järnväg som byggs vara ansluten till det befintliga järnvägsnätet utan kan byggas i mindre delar som senare kopplas ihop med varandra.

För oss har RF:s spårläggningslösning gjort att vi kunnat genomföra byggandet mycket snabbt. Flexibiliteten är unik, säger Henrik Kärrman, platschef på NRC.

Enligt Hans Valdemarsson, vd på RF-System, har metoden blivit en succé, inte bara i Sverige.

Vi har sålt konceptet i flera länder och har fått stor uppmärksamhet från järnvägsbyggare i hela världen. Precis som alltid i vår utveckling har vi varit extremt noggranna med pilotprojekt i verklig användning. Vår främste samarbetspartner har varit Conny Andersson som driver Ceab.

Conny Anderssons kreativitet och känsla för nya metoder och utrustning som leder utvecklingen framåt har tidigare uppmärksammats i form av exempelvis utmärkelsen Branschens Snille som delades ut på Stora Infradagen i januari i år.

Och på RF-System ser man – även i coronatider – med tillförsikt på framtiden.

Framtiden ser positiv ut. Det är många projekt på gång både i Sverige och i världen r vi ser att entreprenörer är intresserade av utrustning som effektiviserar arbetet och förbättrar arbetsmiljön, säger företagets försäljningschef Daniel Gadmar.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078