Fortsatt bra tryck för maskinentreprenörerna
Arbetslösheten i Sverige ökar dramatiskt i coronatider. Sedan början av mars har mer än 200 000 nya arbetslösa tillkommit. Enligt arbetsförmedlingen påverkas för närvarande var femte arbetstagare i Sverige av coronakrisen. Större delen av landets maskinentreprenörer känner dock inte igen den bilden. Trots en generellt hög arbetslöshet i landet har många maskinentreprenörer fortfarande mycket svårt att hitta rätt personal för att kunna tillgodose efterfrågan på just deras tjänster.
– Vi har varit ganska spända och lite oroliga för vad Maskinentreprenörernas konjunkturrapport Midsommar-Meko skulle visa. Lucia-Meko från december var stark, men corona som drabbade oss hårt i mars har så klart fått följder. Rapporten visar dock att det otroligt nog har rullat på ganska bra genom våren, säger Maskinentreprenörernas vd Anders Robertsson.
En styrka för maskinentreprenörerna är att de vanligtvis inte lägger alla ägg i samma korg. Beställare finns inom många sektorer; bygg, anläggning, industrier för att bara nämna några. Inte minst väger anläggningsprojekt av olika slag tungt. Det slår igenom på ett intressant sätt i den Meko-rapport som nu redovisas.
Bland annat framgår i rapporten att maskinentreprenörer har en fortsatt vilja att investera i nya maskiner. I själva verket tycks investeringsviljan till och med ligga kvar i samma omfattning som under de goda år som precis passerat. Detta är kanske det mest överraskande med rapporten, i synnerhet som det handlat om rekordförsäljning under senare år, vilket betyder att maskinparken i dagsläget måste betraktas som ny. Investeringsviljan ser dessutom ut att ligga kvar på en hög nivå även under det kommande halvåret.
– Det här kan hänga ihop med att regeringen har flaggat för att tidigarelägga infrastrukturprojekt och att vi här kan konstatera att infrastrukturinvesteringarna kommer att öka i år och även nästa år. Men på husbyggnadssidan ser vi en tydlig nedgång, som lär fortsätta, säger Magnus Johansson, projektchef på Navet Analytics.
Det finns dock även en baksida. Den fortsatt goda efterfrågan på maskintjänster gör att maskinentreprenörerna måste räkna med att även svårigheterna att rekrytera kompetent personal kommer att bestå. 85 procent av företagen anser att det är svårt att hitta kompetent arbetskraft, 44 procent säger till och med att det är mycket svårt. Detta samtidigt som många branscher nu varslar och arbetslöshetssiffrorna stiger brant.
– Detta är olyckligt för Sverige, inte bara för maskinentreprenörer. Landet behöver en stark infrastruktur och dessa jobb fungerar som en motor för resten av ekonomin. En så stark bransch som maskinentreprenörernas borde locka fler att söka sig hit och bygga Sverige starkt inför framtiden, säger Anders Robertsson.