Gynnsam vind i Ramirents segel
Under senare år har vindkraft blivit allt mer betydelsefull för den svenska energiförsörjningen. Enligt branschorganisationen Svensk Vindkraft fanns vid senaste årsskifte nästan 4 100 turbiner spridda över Sverige, turbiner som genererade runt 25 TWh under året. Organisationens prognos för innevarande år är att Sverige kommer att passera 4 500 turbiner med en sammanlagd effekt som överstiger 30 TWh.
Rentalföretaget Ramirent har tagit tillfället i akt och skapat ett helt eget affärsområde för den växande vindkraftsbranschen. Ett produktutbud som bland annat omfattar liftar, kranar, hissar, ställningar, containrar, bodar, vagnar, bygg- och anläggningsmaskiner samt utrustning för tillfällig el och värme är väl lämpat för användning på arbetsplatser som ofta är placerade långt från befintlig infrastruktur.
I det avseendet underlättas verksamheten också av att företaget finns etablerat på 80 platser från Kiruna i norr till Trelleborg i söder och dessutom kan bygga upp tillfälliga kundcenter för stora industriprojekt.
– Vi har levererat till vindkraftsbyggen i över tio år nu och jag skulle våga säga att vi är vassast i landet på just det. Det glädjer mig också otroligt mycket att vi får fortsatt förtroende i stora projekt där vi fortsätter arbetet efter att turbinerna är på plats och genererar energi, säger Poul Skehammar.
Tjänsteutbudet anpassas till varje enskilt projekt och kan innehålla det mesta från behovsanalys och projektering till installation, underhåll och demontering.
Bland de större projekten i dag finns Bäckhammar med 31 turbiner, ett annat är norra Europas största park, Markbygden utanför Piteå, där företaget levererar till ett flertal kunder.
Som exempel på ett nytt projekt anges Vestas projekt i Aldemyrberget i Skellefteå som planerar för 17 turbiner och just nu befinner sig i projekteringsfasen.
Michael Isaksson, nyckelkundsansvarig för Vind industri ser ljust även på framtiden.
– I dag finns det en helt annan förståelse för vindkraften än för bara några år sedan. Det ses inte längre som något man måste våga satsa på, utan mer som ett långsiktigt alternativ som gynnar både miljön men framför allt affären, säger Michael Isaksson.