23948sdkhjf

Livat i holken

I dag berikades Swerocks bergtäkt i Vänersborg med holkar, tillverkade av elever på Frändeskolan i Frändefors. En perfekt skolaktivitet i coronatider som också främjar mångfalden av djur på arbetsområdet.

Samverkan mellan olika ämnen i skolorna blir allt vanligare och ibland kan även det lokala näringslivet hänga med på ett hörn. Det är i varje fall verkligheten för ett gäng femteklassare på Frändeskolan i Frändefors där eleverna läst om fåglar, fladdermöss och insekter på naturkunskapen. Parallellt har de byggt holkar till flera fågel- och fladdermusarter på slöjden.

I dag kröntes så aktiviteterna med ett besök på Peabbolaget Swerocks bergtäkt i Vänersborg, där en målsättning är att främja mångfalden av växter och djur på arbetsområdet.

– Det har varit ett jätteroligt och lärorikt projekt för våra elever. Ett bra lokalt samarbete mellan företag och skola för att främja den biologiska mångfalden i närområdet. Det ska bli så spännande att följa vilka fåglar som flyttar in i de olika holkarna, säger slöjdläraren Anders Karlsson.

Under dagen har eleverna satt upp sina holkar och fått en inblick i verksamheten med grillning och studier av stora maskiner som extra bonus.

Nästa steg är att installera webbkameror så att vi kan följa livet i holkarna, säger Mattias Lindenlöv, arbetschef på Swerock.

För hans del fortsätter arbetet med att förbättra samröret med naturen i täkten. Tillsammans med Onsala biokonsult, ett företag som har specialiserat sig på naturvärdesbedömning, har ett flertal aktiviteter identifierats som, enligt nuvarande planer, ska utföras de kommande åren.

– Under den tidiga våren kommer vi att göra ett par mindre svedjebränningar för att gynna ängsmarker. Lite senare i vår kommer vi att plantera särskilt utvalda arter av fruktträd och buskar. Kortsiktigt ser vi att vi förhindrar markerosion och på lång sikt att vi binder visst damm från produktionen. Vi hoppas även att insekter och mindre däggdjur använder sig av dessa träd och buskar på ett naturligt sätt, säger Mattias Lindenlöv

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063