Ledare: ”Modernt slaveri”
Byggnads förbundsordförande Johan Lindholm vet hur man skapar rubriker. Ett sätt är att beskriva den byggbransch där han hittar sina medlemmar som ”modernt slaveri, lönedumpning och farlig arbetsmiljö”. För att tydliggöra bilden tillägger han att ”företagen har skrattat hela vägen till banken och stått och tittat på medan byggbranschen gått bakåt”.
De orden fick bli Byggnads upptakt till årets avtalsrörelse i samband med att kraven utväxlades inför förhandlingarna med byggarbetsgivarna. För säkerhets skull distribuerades uttalandena i ett pressmeddelande för att spridningen – och därmed skadan – skulle bli så stor som möjligt
Inte minst från Byggnads sida hörs ofta högljudda rop om att den svenska modellen med kollektivavtal måste skyddas. Fackförbundet vill alltså skydda det av Byggnads och byggarbetsgivarna skapade kollektivavtal som resulterat i det Johan Lindholm själv beskriver som modernt slaveri.
Om Johan Lindholms bild av verkligheten vore ens nära sanningen borde kollektivavtalet slaktas med omedelbar verkan. Nu stämmer tack och lov inte beskrivningen, även om det finns avarter som skämmer bilden.
Hänsynslösa arbetsgivare som missbrukar sin personal förekommer och måste stoppas med alla krafter av övriga aktörer. Det borde också finnas möjligheter att ta hänsynslösa fackförbund som återkommande missbrukar strejkrätten i örat. En tredje beståndsdel är att fasa ut den dinosaurie som kallas ackordslön och som inte hör hemma i ett modernt samhälle där man värnar om hälsa och säkerhet för medlemmar och anställda.
Det för stunden värsta med förbundsordförandens utspel är ändå att han medvetet gör sitt bästa för att försvåra nyrekryteringen till en bransch som länge varit i stort behov av kompetent arbetskraft. Det finns ingen med förståndet i behåll som frivilligt vill bli en del av det Johan Lindholm kallar modernt slaveri – det vill inte ungdomar, inte kvinnor och inte invandrare. Självklart har han en agenda när han gör sitt bästa för att skrämma bort eventuellt intresserade från branschen. Den som har lust kan själv fundera över vem som tjänar på agerandet.
Artikeln är en del av vårt tema om Ledare.