Hyundai firar 25 år i Europa
Hyundai Heavy Construction är i dag Koreas näst största tillverkare av entreprenadmaskiner efter Doosan infracore. Enligt den årliga globala sammanställning som görs av brittiska International Construction hamnade företaget år 2018 på tjugonde plats med en omsättning som landade strax under tre miljarder US-dollar.
Ambitionen är fortsatt tillväxt och, enligt Sungwoo Lee, företagets vd för den europeiska verksamheten, har Europa alltid varit en av företagets nyckelmarknader, mycket beroende på krävande slutanvändare och kompetenta återförsäljare.
– Kan du sälja i Europa kan du sälja överallt. Belgien ger oss en utomordentligt bra plats att utgå från. Landet ligger centralt med viktiga hamnar och flerspråkig arbetskraft. Vi har ett bra samarbete med lokala och regionala myndigheter och vi kan känna oss trygga i en professionell omgivning med högkvalitativa leverantörer. För mig är det här bara början av en framgångsrik väg mot framtiden, säger Sungwoo Lee.
Det har onekligen hunnit transporteras en hel del gods i de belgiska hamnarna sedan företaget startade som ett litet byggföretaget i Korea 1947. 25 år senare kompletterades verksamheten med en tung industrisida som inledningsvis satsade på skeppsbyggnad. Verksamheten byggdes ut efter hand och i mitten av 1980-talet togs steget över till entreprenadmaskiner i form av grävmaskiner och hjullastare.
En milstolpe för det koreanska företaget var 7 februari 1995 då företaget öppnade ett europeiskt högkvarter i en renoverad industribyggnad i Geel. 12 december samma år togs ytterligare ett kliv i och med att företaget också började montera maskiner i Europa. Det dröjde dock bara några år innan man valde att organisera om och renodla Belgien till en distributionscentral. I dag skeppas samtliga maskiner direkt med roro- eller containerfartyg från Korea till Antwerpen för vidare distribution ut till en allt bredare grupp av distributörer.
I och med flytten från Geel till Tessenderlo i oktober 2017 fördubblades i princip kapaciteten i de flesta avseenden. Det gäller, enligt företagsledningen, bland annat tillgången till reservdelar, personliga kundkontakter och såväl kommersiell som teknisk utbildning av företagets nätverk av distributörer.
Läs mer om etableringen i Tessenderlo här.
Där finns också en del av den strategi som ska leda företaget framåt. Ledningen är inte nöjd med att vara världens tjugonde största tillverkare av entreprenadmaskiner. Tanken är att ta sig högre upp på listan – betydligt högre.