23948sdkhjf

Hjullastare bekämpar nordnorsk snö

Så långt upp det över huvud taget går att komma i Norge ligger Troms og Finnmark fylke. I en region där människorna är få och snön ofta ligger tjock har Case norska återförsäljare hittat en nisch för företagets hjullastare i G-serien – snöröjning.

Med en folktäthet på ungefär tre personer per kvadratkilometer är det långt mellan de boende i Troms og Finnmark fylke, en helt ny administrativ enhet som bildades i nordligaste Norge vid årsskiftet. Här finns 39 kommuner med Tromsö, Nordkap och Kirkenes som några globala turistmagneter liksom sommarens midnattssol och vinterns norrsken.

I den miljön krävs ett väl fungerande vägnät där den stora livlinan är E6 som sträcker sig ända till Kirkenes nära ryska gränsen. Här – ovanför Polcirkeln – har det visat sig att Case hjullastare i G-serien blivit eftertraktade av de snöröjande entreprenörerna.

Vi har definitivt hittat en nisch för G-lastarna. Åtskilliga entreprenörer har kommit till oss med sina önskemål och vi har gjort vårt bästa för att anpassa hjullastarna enligt behoven och försett dem med den utrustning som gör att de kan fullfölja sina åtaganden för både den norska staten och för privata entreprenörer. Många av våra kunder har stor erfarenhet av snöröjning. De vet vad som fungerar och vad som inte gör det. Därför har vi utvecklat en lokal anpassning som vi utrustar alla Case-lastare med, säger Kathrine Dagenborg, marknadsdirektör för Case lokala representant Dagenborg Maskin som representerat Case praktiskt taget sedan starten i slutet av 1980.

Vi anpassar själva maskinerna efter uppgiften genom att först och främst montera en speciell joystick som betjänar alla redskapets funktioner och kan styra oljeflödet direkt till snöredskapet för att därigenom optimera både den kraft och den kontroll som behövs i de här tuffa förhållandena. Maskinerna kompletteras också med LED-lampor som till och med gör det möjligt att jobba vidare även i häftiga snöoväder, säger Kathrine Dagenborg.

Andra skillnader mot standardmaskinen är speciella skärmar som ska underlätta körning på väg även vid tuff snöröjning samt möjlighet att stänga av backlarmet.

En stor del av snöröjningen sker i bostadskvarter på natten och då vill vi inte att de som bor i området ska störas av larmsignalerna. Ytterligare en standardfunktion är snabbfästen som underlättar redskapsbyten i blåst och snö.

Bland kunderna finns Ulf Brynjulfsen, vd på Hammerfest Budservice, som samarbetat med Dagenborg Maskin under några år.

Vi är ett litet företag som lyckats ta hem stora vinterkontrakt av både offentliga och privata beställare. Om det snöar måste våra vägar vara snöfria och användbara klockan 07:00 på morgonen, säger Ulf Brynjulfsen.

Vi måste arbeta snabbt för att få jobbet gjort, så tempot är väsentligt. Vi använder vår Case 721G nattetid och har redan nått upp till 1 400 timmar sedan vintern 2018. Maskinen är den mest kraftfulla vi använt oss av hittills och är dessutom väldigt mångsidig. Sommartid används den till en mängd olika lyft- och lastjobb så den drar in pengar till företaget året om. Tillförlitlighet är också ett nyckelord. Trots att det är 550 kilometer till återförsäljaren i Tromsö får vi den support vi behöver och snabba reservdelsleveranser, säger Ulf Brynjulfsen.

En mycket nöjd användare är Harald Nilssen, entreprenör i Tromsö, som berättar att han använt hjullastare från Case sedan 1984 och som i dag har en flotta av sju Case-maskiner som används vid snöröjning. Bland dem finns en 821G som han är mycket nöjd med.

Jag hade turen att vara den första som testade de nya maskinerna vid lanseringen i Paris och vi lade snabbt ett par order. När du arbetar i minusgrader krävs tillförlitliga maskiner. Vi är ute mitt i natten i snöfall, ändå startar maskinerna, oavsett hur kallt det är.

Enligt Harald Nilssen arbetar företaget ofta på parkeringsplatser, vägar och återvinningsanläggningar där trafiken resulterar i hårdpackad snö som försvårar arbetet. Han menar dock att med den utrustning som tillhandahålls av den lokala representanten – bland annat en plog på 5,8 meter och slirskydd sparar maskinen ungefär en timmes arbete varje dag på den typen av underlag.

Svend Ingvar Larsen, som äger Larsen Maskin & Transport, är en inbiten Case-fantast som gärna använder hjullastarna året runt. Sommartid gärna med sopning, materialhantering och finplanering, alltså även sådant som annars ofta görs av en grävmaskin.

Vi har haft 40 Case-maskiner de senaste 15 åren, mycket beroende på förarmiljön. Snöröjning är exempelvis ett krävande jobb eftersom föraren ofta måste koncentrera sig hårt under långa arbetspass, vilket är tröttande. Bokstavligt talat bor de i sina hytter under arbetsdagarna så vi behöver ge dem så bekväm arbetsmiljö som det bara är möjligt. Då är det värdefull med bra runt-om-sikt som tar bort många onödiga rörelser och minskar risken för trötthet, säger Svend Ingvar Larsen.

Just förarmiljön lyfter Kathrine Dagenborg fram som en av framgångsfaktorerna vad gäller försäljningen av Case-lastarna.

Inte minst är värmen i hytten fantastisk – något som här är avgörande för maskinförarens trivsel. En enkel men viktig funktion är att det är superenkelt att justera hydrauliken för att exempelvis få precis den mängd sand som föraren vill ha eller för att manövrera plogen, säger Kathrine Dagenborg

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094