Nytändning för Dynapac
Karlskrona. Efter drygt tio år med Atlas Copco såldes Dynapac till Fayatgruppen hösten 2017.
Då hade företaget varit till salu ett bra tag och affären blev startskottet för ett helt nytt Dynapac.
– Mycket har förändrats sedan köpet gick igenom, säger Catharina Kindberg, som varit vd på Dynapac Compaction Equipment AB sedan årskiftet 2018/2019.
Det starka och välkända varumärket Dynapac hade naggats i kanten under Atlas Copcoåren – maskinerna målades till och med i Atlas Copcos färger.
– Vi försvann nästan under Atlas Copco, våra produkter såldes under deras namn och det blev knepigt lokalt – i Karlskrona har vi funnits sedan 1960-talet men nu syntes inte namnet längre, säger Catharina Kindberg.
När en ny ägare nu trädde in blev blekingarnas främsta prioritet att återuppliva varumärket Dynapac och att återupprätta relationen med kunderna, som även den naggats i kanten.
– Atlas Copco är ett fantastiskt företag, men vi passade inte in i deras struktur, säger Catharina Kindberg.
Hon konstaterar att nya ägarna Fayat har en annan inställning.
– De ser värdet i Dynapac som ett starkt och svenskt varumärke, som ska förbli både starkt och svenskt.
När ägarbytet gick igenom var Dynapac redo – det nygamla namnet dammades av och putsades upp och företaget drog iväg på mässor och tog sig an kunder under namnet Dynapac.
– Vi var tvungna att göra något snabbt – många undrade vart vi tagit vägen, säger Catharina Kindberg
Maskinerna, som tidigare fått Atlas Copcos gulgråa färgskala, målades nu i vitt, grått och rött.
– Vi gick inte tillbaka till Dynapacs gamla gult och rött, de nya färgerna ska symbolisera att Dynapac är här igen, men nytt och modernt, förklarar Catharina Kindberg.
Dynapac har nu betydligt lösare tyglar. Dynapac i Karlskrona äger de övriga Dynapacenheterna och Fayatkoncernen, som är mycket bred, låter Dynapac sköta det mesta själva.
– Det underlättar att Fayats ledning har god kännedom om vår bransch, där finns också ett stort personligt engagemang – då blir det enklare för oss när vi behöver motivera obekväma beslut, säger Catharina Kindberg.
Nu kan företaget välja vad de vill fokusera på, förklarar hon.
– Vi har tagit tillbaka initiativet, nu har vi större möjligheter att göra det vi brinner för, det blir kortare väg till besluten.
Dynapacs nuvarande ledning konstaterar att relationen med kunderna blev lidande under flera år. Att införlivas i Atlas Copco-koncernen innebar att Dynapacs kunder förlorade den direkta kontakten med de gamla väl bekanta servicegivarna.
– Det blev svårt att få kontakt med oss, konstaterar Catharina Kindberg.
Redan ett drygt år innan Fayat köpte Dynapac försökte man komma tillrätta med detta genom att skapa en dedikerad Dynapacorganisation för service och försäljning.
– Det var enkla saker men det var nödvändigt för att öka kundnöjdheten – att fördärva relationer går fort, att bygga upp dem igen tar tid, säger Catharina Kindberg.
Med Fayat i ryggen och med det egna varumärket på plats har arbetet fortsatt – målet var att återupprätta förtroendet med till synes enkla medel: att svara i telefon, att leverera delar och att ge kunderna den återkoppling som behövdes.
– Har vi inte det på plats är det ingen idé att marknadsföra maskiner, säger Catharina Kindberg.
Hon konstaterar att Dynapacs trotjänare jobbat hårt för att hålla varumärket ovanför vattenytan – fungerande service är livsviktig för den här typen av maskiner, det kan handla om minuter när en maskin fallerar.
– Vi tappade marknadsandelar under Atlas Copcotiden, egentligen är det konstigt att vi inte tappade mer – det är nog helt beroende på våra säljare och servicetekniker som kämpade hårt för att få det att fungera trots allt.
Insatsen ska ha gett effekt, förklarar hon
– Nu har vi växande marknadsandelar i alla segment, särskilt inom läggare där vi under några år hade nollförsäljning.
– Det bästa beviset är att flera stora företag som under många år inte handlade av oss har köpt maskiner nu, säger Jens Wickholm, ansvarig för försäljningen och service i Skandinavien.
Dynapacs första mål var att ”återuppstå” och återfå kundernas förtroende. Nästa steg är att hitta sin nya identitet.
– Vi måste differentiera oss i en prispressad bransch och det är inte helt enkelt, säger Catharina Kindberg.
Dynapac är ett starkt varumärke, men företaget är inte störst, konstaterar hon.
– Vi måste visa varför man ska välja Dynapac och där är relationen med kunderna viktig – vi ska vara deras ”Partner on the Road Ahead
Fredrik Åkesson, ansvarig för vältarna, konstaterar att storleken faktiskt kan vara en fördel i detta.
– Vi kan dra nytta av att vi inte är störst, vi kan vara snabba i stället, och dessutom höra vad kunderna har för önskemål – information vi snabbt kan analysera och återkoppla – relationen med kunderna blir en bra antenn utåt så att vi får fram de innovationer vi och kunderna vill ha.
Fakta Dynapac
Källa: Dynapac |
Utvalda årtal i Dynapacs historia
Källa: Dynapac |