Debatt: ”Ta ansvar och ställ krav”
För alla oss i entreprenad- och byggbranschen borde säkerhet vara den enskilt viktigaste frågan. Den som trumfar alla andra. Tyvärr ser verkligheten annorlunda ut. Under 2019 förolyckades 48 människor på jobbet, vilket är ett tecken på att vi har en lång väg kvar att vandra. Att våga satsa på ny teknik och ställa högre krav på varandra är nyckeln till säkrare och tryggare arbetsplatser.
Med bestörtning läser jag nästan varje dag om hur ytterligare en person skadats eller omkommit på sin arbetsplats. Inte sällan vid ett väg- eller bostadsbygge. I Arbetsmiljöverkets siffror framgår det att antalet personer som förra året omkom på arbetet nu kan summeras till 48. En fullständigt oacceptabel siffra som vi år efter år, av någon anledning, lärt oss att leva med. Regeringen gav i förra året Arbetsmiljöverket i uppdrag att analysera vad som kan göras åt olyckorna, vilket vi givetvis välkomnar. Vi på branschsidan kan dock inte sitta still i båten och vänta på politiska åtgärder.
Från olika håll och kanter blir jag upplyst om att siffrorna faktiskt är något bättre än jämförbara perioder tidigare år. Det går framåt, om än sakta, sägs det. Så kan man se det, men det skänker mig ingen tröst. Även om jag ser mig själv som en obotlig optimist börjar jag på riktigt bli oroad över min bransch och den framtid vi går till mötes. Oroad över den kultur, respektlöshet och i vissa fall snålhet som verkar råda på en del arbetsplatser.
Hur hamnade vi då här, i ett läge där vi inte lyckats hitta lösningar som gör skillnad och bidrar till att fler människor får möjlighet att komma hem till sina familjer när arbetsdagen är slut? Vad gör vi för fel?
Enligt mig är det här berättigade frågor och vi på Engcon arbetar dagligen med att hitta svaren. Säkerhet är och kommer vara vårt främsta fokus i allt vi gör framöver. I alla de produkter vi utvecklar och levererar, exempelvis våra säkra redskapsfästen och standardiserade låssystem, men också i den utbildning vi genomför med våra kunder.
Vi behöver dock få fler att tänka i de här banorna, och vi behöver bli fler som ställer krav på de som utrustar sin personal med maskiner och verktyg. Under åren 2016-2018 var den vanligaste orsaken till dödsfall på arbetsplatsen förlorad kontroll av maskin, fordon och verktyg enligt Arbetsmiljöverkets siffror. Signalen är glasklar. Vi måste göra något åt det här.
Nyligen gick startskottet för vår globala säkerhetskampanj ”Dig Smart. Dig Safe”. En kampanj vi hoppas ska ge leverantörer, operatörer och de stora aktörerna en knuff i rätt riktning vad gäller säkerheten kring sina grävmaskiner. Vi vill upplysa om de risker som finns med gammal teknik och undermålig säkerhetskultur, men också om alla de möjligheter som finns där ute. Men vi vill också ställa krav. Krav på att säker teknik utvecklas, köps in och används. Vi måste våga göra det. Vi måste varje dag vara med och driva på utvecklingen.
Givetvis inser vi att vi genom kampanjen riskerar att få kritik för att vi ”kapitaliserar” på olycksstatistiken. Vi välkomnar dock kritiken om det är det som krävs för att alla ska gå från ord till handling. Då går vi gärna längst fram i ledet. Siffrorna talar sitt tydliga språk och kallar till oss alla att göra något. Annars kommer det aldrig bli någon förändring. 2020 ska bli året då förändringen sker.
Artikeln är en del av vårt tema om Debatt.