23948sdkhjf

Förödande kreditrestriktioner

De senaste årens kreditrestriktioner har lett till ett historiskt ras för bostadsbyggandet och minskat BNP-tillväxten med cirka en procentenhet för hela riket. Den slutsatsen dras i en marknadsrapport som just presenterats av Veidekke.

Sverige har drabbats av ett historiskt ras. Mitt i en glödande högkonjunktur har bostadsbyggandet havererat. Inte för att behovet minskat – tvärtom blir bostadsbristen större för varje dag som går. Anledningen är i stället att de kreditrestriktioner som införts de senaste åren lagt sig som en våt filt över både bostadsbyggare och de som behöver någonstans att bo, enligt en färsk rapport från Veidekke – ett av de största byggbolag som är verksamt i Sverige.

Våra analyser visar att från toppen 2017 har antalet påbörjade bostäder gått ned med 27 procent i hela riket och prognoserna pekar på att det fortsätter nedåt, mot minus cirka 40 procent nästa år, säger Lennart Weiss, kommersiell direktör på Veidekke Sverige och den som tillsammans med före detta bostadsminister Stefan Attefall tagit fram rapporten.

En slutsats i rapporten är att kreditrestriktionerna sänkt BNP-tillväxten med cirka en procentenhet, varav hälften från minskad byggaktivitet och den andra hälften som en följd av ökat sparande och minskad konsumtion.

Det här påverkar även regionernas tillväxt, men värst är effekterna för Stockholm. Våra resultat visar att en stor andel av de unga hushållen i Stockholmsområdet tvingas flytta till andra orter utanför regionen och får betala med längre pendlingstider. Att Sveriges huvudstad som har den starkaste arbetsmarknaden i Sverige har ett negativt inflyttningsnetto mitt i en glödande högkonjunktur är anmärkningsvärt och en direkt följd av de senaste årens kreditrestriktioner som kommer att resultera i en försämrad ekonomisk utveckling, säger Lennart Weiss.

Rapporten visar tydligt att det är de yngre som tvingas lämna huvudstaden. 70 procent av de som flyttar från Stockholm är 20–34 år gamla. 84 procent av de som flyttar har inte fyllt 40 år. En rimlig slutsats är att de skärpta kreditrestriktionerna stängt dörren till bostadsmarknaden för de som står utanför.

Dessvärre är det ingenting i prognoserna som tyder på att fler hyresrätter kommer att kompensera för bortfallet av bostadsrätter och villor. Tvärtom visar våra analyser att efterfrågan på nya dyra hyresrätter är tunn. Detta kommer fastighetsbranschen att observera och därmed verka återhållande på investeringsviljan, säger Lennart Weiss.

Rapporten lyfter också fram att den ”nya” kreditmarknaden med krav på mer eget kapital och högre säljgrader för att starta projekt, är på väg att stöpa om branschen – och inte i positiv riktning.

Finansiellt svagare aktörer kommer att slås ut och vi ser redan hur nya typer av aktörer flyttar fram sina positioner, men den samlade effekten blir att konkurrensen försämras, säger Lennart Weiss.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094