Sista versen närmar sig för BT Kemi
Det har gått mer än 40 år sedan en av de värsta miljöskandalerna i Sverige briserade i skånska Teckomatorp. 1965 hade det företag som blev känt som BT Kemi flyttat till orten för att bland annat tillverka växtgifter. Efter hand blev klagomålen på konstiga lukter och döda växter i fabrikens närhet allt mer högljudda. Vattnet nedströms fabriken visade sig innehålla giftiga ämnen liksom tunnor som grävts ner på fabriksområdet.
I slutet av 1970-talet försattes bolaget i konkurs och 1979 jämnades fabriken med marken. Delar av området har därefter sanerats och nu är det dags att ta krafttag med resterande del.
I våras tilldelades saneringsuppdraget till Geoserve som avser att rena markområdet utan att massorna behöver grävas upp. Tekniken, som kallas termisk behandling in situ, utnyttjar nerborrade doppvärmare som förångar föroreningarna ur marken, föroreningar som samlas i filter ovan jord. Tekniken är väl beprövad och har bland annat den stora fördelen att belastningen på miljön blir avsevärt mindre jämfört med konventionell teknik som innebär att föroreningarna grävs upp och körs från området med lastbilar.
För att hitta den optimala temperaturen för behandlingen ska nu Geoserve inledningsvis hämta in jord- och betongprover som värmetestas i laboratorium. Resultatet av dessa värmetester ligger sedan till grund för den saneringsanläggning som specialdesignas utifrån föroreningssituationen och markförhållandena på området.
Arbetet inför provtagningen inleds under vecka 47 medan själva saneringsarbetet därefter ska kunna genomföras under 1920 och 1921.
Det var en mycket belåten ordförande i kommunstyrelsen när entreprenör för uppdraget fastställdes i våras.
– Efter en långdragen process närmar vi oss slutfasen och detta gör att Teckomatorp och Svalövs kommun en gång för alla kan lägga BT Kemi och dess negativa inverkan, bakom sig. Nu kan vi fullt ut fokusera på utvecklingen av Teckomatorp och resten av kommunen, sade Fredrik Jönsson (C).
Kommunen slipper också en stor del av kostnaderna i och med att Naturvårdsverket går in med ett bidrag på en bit över 150 miljoner kronor för saneringsarbetet.