Nedlagd polisutredning om fusk i Stockholms snöröjning
Trafikkontoret i Stockholm konstaterade under den gångna vintern så stora frågetecken i samband med snöröjningen att man valde att polisanmäla kontrakterade entreprenörer.
Inställda bussar och igenkorkade gator var en återkommande källa till missnöje. Klagomålen nådde så anmärkningsvärda höjder att trafikborgarrådet Daniel Helldén (MP) i våras uttryckte en märkbar irritation över situationen.
– Om de indikationer vi fått nu stämmer så är det upprörande. Vi visste att det har slarvats med sandningen, men dessa uppgifter indikerar att det skulle ha förekommit systematiskt fusk från entreprenörernas sida, vilket är graverande om det skulle visa sig att det stämmer, sade Daniel Helldén bland annat.
Stockholms Trafikkontor beställde en extern granskning av snöröjningen – en granskning som omfattade såväl trafikkontorets eget arbete som entreprenörernas. Den kritik som riktades mot berörda entreprenörer var så graverande att dessa polisanmäldes 16 april.
Polisanmälan stöddes på uppfattningen att entreprenörerna inte alltid fullföljt de de åtaganden som finns i avtalen med trafikkontoret, exempelvis genom att inte snöröja färdigt på alla platser eller inte göra färdigt jobbet i tid. Därutöver påtalades stora brister i entreprenörernas dokumentation, projektplaner och miljörevisioner.
Enligt granskningen saknas också i vissa fall GPS-spår parallellt med att loggningen inte varit korrekt alla gånger. Ytterligare ett klagomål är att entreprenörerna anlitat underentreprenörer som inte uppfyller de krav som ställs i avtalen och utan samråd med trafikkontoret, vilket de är skyldiga att göra.
Polisutredningen har dock inte kunnat styrka att brott föreligger och har därför lagts ner. I skrivande stund är det oklart om staden kommer att kräva någon form av ekonomisk kompensation från entreprenörerna och hur den i så fall kommer att se ut.
Parallellt arbetar Stockholms stad med att se över sin egen organisation eftersom den externa granskningen även lyfte fram brister i trafikkontorets eget arbete och de rutiner som används.
Bland annat ställdes krav på att arbetet med stickprovskontroller måste vara mer konsekvent samtidigt som det krävs skärpning vad gäller dokumentation, kontraktsuppföljning och viten.