23948sdkhjf

Bomags framtidsvisioner

El, hybrid och gas står på menyn när Bomag gör sig redo att motsvara nya miljökrav. Maskinerna i sig är dock bara en del av lösningen.

Boppard. Söderberg & Haag börjar med ett urval mindre vältar och vibroplattor när de tar över som svensk generalagent för tyska Bomag vid årsskiftet.

När de blivit varma i kläderna kan det bli aktuellt att ta in fler typer av maskiner och då finns en hel del att välja på – Bomag har en diger produktportfölj med cirka 250 olika produkter, här finns allt från minimala stampar till gigantiska kompaktorer.

Bomag, som sedan 2004 ingår i Fayat Group, har drygt 60 år på nacken. 1957 tog företaget sina första stapplande steg vid Rhens strand i lilla Boppard.

I dag omsätter Bomag (Boppard Maschinenbau Gesellschaft) cirka 830 miljoner euro och företaget har 400 återförsäljare och fem globala fabriker (i Tyskland, Italien, Kina, USA, Brasilien).

Företaget ser tillbaka på flera års stark ekonomisk tillväxt, 2019 ser dock ut att bli något sämre, Bomag räknar med fem procent minskad omsättning och 2020 antas bli en ”mixed bag” där till exempel Asien backar medan Europa är en hyfsat stabil marknad.

–  Det är inte första gången Bomag ser att den globala ekonomin vacklar, vi har funnits i 60 år och klarat det förut, sade Jonathan Stringham under företagets Innovation Days i september.

Han har titeln vice President Marketing, Business Development & Digitalization och betonade att tillbakagången inte påverkar företagets vilja att satsa.

–  Vi fortsätter att investera – vi bygger en ny stor fabrik i Kina och fortsätter att investera i produkter och teknologi.

Flera trender driver utvecklingen framåt.

Nya miljölagar styr till exempel tillverkarna i en mer fossilfri riktning. Att ersätta dieselmotorer med elmotorer är ett sätt att komma dithän, men el fungerar inte överallt, konstaterar Bomag.

Företaget satsar därför också på till exempel hybrider och gasdrivna maskiner.

– Det finns ett intresse för till exempel LPG-drivna läggare, sade Jonathan Stringham.

Det är dock inte bara motorvalet som kan påverka utsläppen. Olika maskinstyrningssystem kan effektivisera arbetet så att bränsleförbrukningen minskar, att se över logistiken på en arbetsplats kan också spara bränsle och därmed även utsläpp, uppgav Jonathan Stringham.

– Det finns en stor potential i arbetsplatslogistiken – har jag rätt antal maskiner? Hur ser flödet ut?

Han konstaterade att maskinerna egentligen inte behöver optimeras mera – det är i stället arbetsplatsen som behöver styras upp, till exempel med hjälp av digitala system, BIM med mera.

På vårens Bauma visade Bomag sin Robomac, en autonom/fjärrstyrd vält som i dagsläget ska betraktas som en framtidsvision.

Robomac på Innovation Days 2019

Arbetet med Robomac har dock lett till kunskap som kommer till nytta redan nu, förklarar Bomag.

Företaget lyfter också fram sitt Bomap och Asphalt pro som exempel på hur olika system kan hjälpa föraren att göra ett bättre jobb.

Bomap är ett GPS-baserat system som tar kompaktionsdata och skickar den rakt upp i molnet – information om till exempel asfaltens temperatur, trummans frekvens och maskinens hastighet visas i realtid.

Dessa fakta ska leda till att arbetet utförs korrekt men också snabbare, med mindre bränsleförbrukning och mindre slitage.

Arbetet dokumenteras också för framtiden. Bomag konstaterar att när vägar som byggs för att hålla i 30 år måste renoveras efter tre, är det viktigt att lista ut vad som gått fel och då behövs detaljerad information om asfalteringen.

Asphalt pro är ett planeringsverktyg som ska göra det möjligt att simulera projektet i förväg och sedan följa en kontrollerad plan. Arbetet kan också följas i realtid och justeras direkt om det behövs. Systemet ska också ge en fullständig dokumentation över arbetet.

Enligt Bomag är system av det här slaget ett sätt att effektivisera arbetet, men också ett sätt att locka nya förare. Orutinerade personer ska få det stöd som behövs, processen ska också bli säkrare.

Bomag lyfter också behovet av utbildning. Kraven har ökat och dagens avancerade maskiner och system behöver förare med rätt kompetens.

Bomag har därför byggt ett nytt utbildningscenter i Boppard, nya anläggningar finns också i USA och i Kina.

–  Här ska vi kunna utbilda förare så att de kan använda systemen.

Läs mer här om hur Söderberg & Haak, Bomags nya generalagent, tänker ge konkurrenterna en match.

Här kan du läsa om vilka produkter som är tänkta för den svenska marknaden.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.142