Rwanda-bro byggs med svensk hjälp
Rwanda är ett högt beläget land – den genomsnittliga höjden över havet anges till ungefär 1 500 meter. Landet är förhållandevis rikt på vatten med bland annat flera floder, vilket ger en bra grund för såväl rik växtlighet som ett rikt djurliv.
Men samtidigt drabbas landet av en hel del översvämningar på grund av de många gånger häftiga regn som faller under de två regnperioder som drabbar landet varje år.
Ett av de områden som regelbundet drabbas ligger längs Makurungwefloden i de södra delarna av landet. Varje gång varar översvämningarna i ungefär tre dagar då vattnet stiger kraftigt och blir mycket strömt, något som bland annat försvårar vardagen för boende i Gashyushya.
I området kring floden bor framförallt potatis- och bananodlare som måste korsa floden för att sälja sina grödor på den lokala marknaden. Det finns också de som har jobb på andra sidan floden, behöver ta sig till skolan eller uppsöka sjukhus.
Översvämningarna leder till förlorad inkomst för lokalinvånarna och har de senaste tre åren orsakat flera olyckor och minst ett dödsfall.
Men med hjälp av ett volontärprojekt som finansieras av Rambollfonden ska nu problemet med flodövergången lösas en gång för alla.
Andra halvan av september åker Rambollanställda från Sverige, Danmark, Finland, Indien och Storbritannien till Rwanda för att bygga en bro i samarbete med biståndsorganisationen Bridges to Prosperity.
En av resenärerna är Gustav Good, brokonsult på Ramboll i Göteborg, som ska ansvara för logistiken på plats under de två veckor som brobygget beräknas ta.
– I dag finns det endast en temporär bro, och det händer att lokalbefolkningen vadar över. Vid översvämningarna är det extra farligt, men även när vattennivåerna är normala är det strömt med risk att dras med, säger Gustav Good.
– Vi bygger en hängbro av stål och trä, en enkel men stabil konstruktion som lämpar sig väl när man har begränsade resurser eftersom den är kostnadseffektiv och går snabbt att uppföra. Grunden är förberedd så vi ska resa tornen, dra kablar och bygga farbanan. I projektet ingår också att vi ska utbilda lokalbefolkningen i hur man använder elverktyg så att de kan förvalta och underhålla bron själva i framtiden, säger Gustav Good.
Som logistikansvarig kommer Gustav Good att ansvara för mycket av det praktiska som boende och mat och se till så att allt funkar på plats. Bron uppförs ute på landsbygden där vägarna inte är särskilt bra. Bridges to Prosperity är dock redan etablerad på platsen, kan området och har hjälpt till med vissa förberedelser.
Det finns ytterligare en faktor som åtminstone dyker upp i tankarna då och då. Gashyushya ligger inte mer än 40 mil från gränsen till Kongo som nyligen haft ett ebolautbrott, men Gustav Good känner sig inte orolig.
– Det ser ut att ha lugnat ner sig och skulle det bryta ut igen finns en plan för hur det ska hanteras. Rwanda har dessutom utarbetat ett ebolaförebyggande program som har prisats av WHO, säger han.
Projektet beräknas pågå 14-29 september.