Genombrott för NCC
Genomslaget kom som planerat 27 månader efter det att NCC påbörjade tunnelbygget i januari 2017. Kontraktet är uppdelat i två delprojekt som totalt omfattar två vägtunnlar och den första rondell som byggs under Atlantens vatten. Allt till en kostnad på motsvarande 2,7 miljarder kronor.
Projektet syftar i första hand till att förbättra vägstandarden på Färöarna och underlätta för befolkningen på ett flertal orter att ta sig till och från huvudorten Torshavn. Enligt planerna ska Eysturoy-tunneln invigas vid nyår 2020/2021 då huvudorten ska vara ansluten till vägnätet på båda sidor av Skálafjørðurviken.
Fram till dess ska tunneln färdigställas samtidigt som arbetet också påbörjats med den andra fasen av det färöiska kontraktet, det vill säga byggandet av den 10,5 kilometer långa Sandøy-tunneln som kommer att sträcka sig mellan Gamlarætt på ön Streymoy till Traðardalur på Sandøy när den är färdigställd 2023.
Projektet beskrivs som den största investering i infrastruktur som hittills gjorts på Färöarna. Dels ska de nya tunnlarna öka säkerheten och dels korta restiderna för att föra samhälle, näringsliv och människor närmare varandra. Exempelvis kortas körsträckan mellan Torshavn och staden Strendur från 55 kilometer till 17 kilometer.
Men uppgiften är inte helt enkel. Trots att vägbanan som mest lutar fem grader hamnar tunnlarnas lägsta punkt ändå 187 meter under havsytan. Dessutom drivs tunnlarna genom vulkanisk bergart, vilket kräver jämförelsevis täta kontroller under byggandet.
Bland annat ställs högre krav än vanligt på korrosionsskyddade bultar och betong med hög beständighet. Tunnelns djup och längd medför också stora utmaningar när det gäller transporter, ventilation och vatten.
– Tunneln krävde betydligt mer injektering än vad som är normalt för andra tunnlar på Färöarna – 7 500 ton skiktinjekteringsbruk för att vara exakt. Teamen har gjort ett utmärkt jobb. NCC har också fått bekämpa en zon med mycket dålig bergkvalitet, säger projektledaren Alf Helge Tollefsen från NCC Infrastructure.
För Teitur Samuelsen, vd hos beställaren P/E Eystur- og Sandoyartunlar (EST), som är helägt av landstinget på Färöarna, var genomslaget viktigt.
– I och med det var den geologiska risken i projektet borta. Projektet är väldigt betydelsefullt för det färöiska samhället och därför är det viktigt att vi kunnat eliminera den risken och dessutom att det gjorts inom tidplanen, säger Teitur Samuelsen.