23948sdkhjf

Örebro och Stockholm slåss om att bygga elväg

Finalen i kampen om en potentiell pilotsträcka för en cirka 20-30 kilometer lång elväg kommer att stå mellan regionerna Stockholm och Örebro.

I december 2018 gick Trafikverket ut med en förfrågan för att få in förslag på lämpliga pilotsträckor för en elväg som skulle vara betydligt längre än de som redan anlagts. Av fjorton förslag valdes fem ut i första fasen och nu står det klart vilka två som slutkampen står emellan: E20 sträckan Hallsberg – Örebro och väg 73 sträckan Nynäshamn – Västerhaninge.

Avgörande för valet är bland annat kriterier som vägtyp, trafikvolymer, transportupplägg, omgivningens natur- och kulturmiljö, möjlighet till kraftförsörjning.

Nu återstår att ta fram en vägplan som är anpassad för elväg för respektive sträcka. Bedömningen är att den processen kan ta upp till ett år, men faktorer som känsliga naturvärden och olämpliga barriärer kan fördröja arbetet. Parallellt med vägplanen genomförs fördjupade studier kring förutsättningar som finansiering, krafttillförsel och teknik.

Det kommer att ge ett samlat underlag för beslut om vilken av sträckorna som är bäst lämpad för en första elvägspilot, säger Christer Karlsson, Trafikverket.

När vägplanen väl är godkänd väntar upphandling följd av projektering och byggprocess. Regeringens målsättning är att en pilotsträcka bör vara startklar i slutet av 2021.

Frågan om framtida ägande och finansiering har inte beaktats vid valet av sträckor. Inte heller vilken teknik som ska nyttjas. En förhoppning är dock standardiserade upplägg för att öka förutsättningarna för lönsamhet. Nyttjandegraden är också avgörande eftersom antalet användare gör stor skillnad för såväl klimat som den ekonomiska bärigheten för framtida finansiärer.

Vi bygger piloten med inriktningen att stegvis koppla ihop den med nya framtida sträckor till ett storskaligt elvägssystem, säger Kenneth Natanaelsson, Trafikverket.

Så här långt har en mängd olika aktörer varit involverade i arbetet med regionerna som de centrala aktörerna. Godstransportörer, åkerier, fordonstillverkare, forskare och teknikleverantörer liksom flera myndigheter och kraftbolag är bara några exempel.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078