Finlands svar på schweizisk armékniv
På Maskinexpo gick ridån upp för Lundberg 6250, den första modellen i den nya 50-serien som kommer att omfatta fyra storlekar från 4150/4250 via mellanmodellerna 5250 och 6250 till 8250.
Företagsledningen har under senare år konsekvent betonat att den Skellefteåbyggda redskapsbäraren är en flerfunktionsmaskin som tack vare flexibilitet, smidighet och ett brett utbud av redskap kan användas till en mängd arbetsuppgifter oavsett tid på året.
– En maskin som gör flera maskiners jobb. Bara det bidrar ju till att minska miljöpåverkan, säger Lännen Tractors Sverigechef Martin Lindén som ser flexibiliteten som en viktig anledning till att kunderna finns inom en bred sfär som bland annat omfattar kommun, fastighetsförvaltning, entreprenad, flygplatser och väghållning.
Nykomlingen är fylld med avancerad teknik som gör vardagen lättare för föraren. Men det kanske viktigaste tillskottet är den nya Deutzmotorn på 3,6 liter och med effekt på 80 eller 100 kilowatt. Motorn uppfyller utsläppskraven enligt steg V och utlovas dessutom vara godkänd för HVO.
– Det ger lägre utsläpp och minskade bullernivåer i arbetsmiljön, säger Martin Lindén.
I jakten på minskade utsläpp får föraren hjälp av en mängd tekniska lösningar. Ett lastkännande system ska säkerställa att maskinen inte använder mer energi än vad som behövs för uppgiften. ETL-pumpen ska säkerställa att hydraulflödet alltid är optimalt. Det adaptiva kontrollsystemet ska göra det lätt att ställa in flöden och funktioner på ett sätt som passar såväl föraren som det redskap som används. Till det kommer ett eco-mode som ska optimera motorns varvtal efter det arbete som utförs.
– En av de energitjuvar man lätt glömmer bort är fläkten. Bara det faktum att vi frigjort den hydrauliska och reversibla fläkten från motorn ger oss en energibesparing på ungefär tio procent. Den arbetar helt oberoende av motorn och används enbart då den verkligen behövs. Användarna kan vara säkra på att kylkapaciteten är effektivitetsanpassad för alla förhållanden och arbetsmoment, säger Martin Berntsson, platschef på Lundberg Hymas.
– Det märks en attitydförändring i samband med det generationsskifte som är på gång i förarvärlden. Tendensen är att de yngre förarna kör hårdare, vilket ökar kraven på hållbara maskiner. Vi har bland annat tagit fram en helt ny geometri på lastaggregatet, egentligen är det bara fästena som återstår av den föregående lösningen. Bland annat används till stor del grövre material än tidigare.
Även midjan är kraftigt förstärkt och utlovas nu vara 30 procent starkare än tidigare. Bland annat har bussningar ersatts med kullager. Även axlarna har förstärkts för att tåla högre belastning.
Förarmiljön har fått ett stort lyft, med start redan vid ombordstigandet i form av ett one key-system med kodade nycklar och startspärr. LED-lampor runt om och en huv som enkelt tas bort utan behov av verktyg är andra välkomna förbättringar.
– Det ökar säkerheten. På komfortkontot kan även nämnas möjligheterna att ställa in såväl ratten som det luftdämpade förarsätet med inbyggd reglering av värme och kyla. Marknadens lägsta ljudnivå tillsammans med väldigt bra runtomsikt och vibrationsdämpning gör dessutom tillvaron betydligt lättare för föraren, säger Martin Berntsson.
Artikeln är en del av vårt tema om Maskinexpo 2019.