VTI ifrågasätter delade ytor i trafiken
Shared spaces kan till exempel vara torg som är tillgängliga för både fotgängare och bilar, men där exempelvis trafikmarkeringar och trottoarkanter, som vanligtvis sätter gränserna för oskyddade och skyddade trafikanter, tagits bort. Tanken med detta är att avsaknaden av den traditionella uppdelningen ska skapa en viss osäkerhet som i sin tur ska resultera i ökad trafiksäkerhet genom lägre hastigheter och större försiktighet.
En studie som gjorts utifrån ett fotgängarperspektiv presenterades dock av VTI, Statens väg- och transportforskningsinstitut, tidigare i år och tyder på raka motsatsen. Många gående upplever inte otrygghet eller är ur ett trafiksäkerhetsperspektiv inte tillräckligt uppmärksamma på bland annat bilar. Christopher Patten, forskare på VTI, menar att det helt enkelt beror på att den här typen av ytor inbjuder till avkoppling.
– Vi kan inte vara både skärpta och avkopplade samtidigt. Grundtanken med shared spaces är att avsaknaden av uppdelning ska göra oss mer uppmärksamma, men platsen i sig lockar till avkoppling och gör oss ouppmärksamma på trafikrelevanta föremål, säger han.
Studien undersökte också hur fotgängarnas upplevelse påverkades av en alternativ utformning av ytan. Resultaten visar att människor i alla åldersgrupper upplever en ökad säkerhet där det finns exempelvis stora blomkrukor som ersätter de borttagna markeringarna och trottoarkanterna och därmed återskapar den traditionella uppdelningen med tydliga zoner eller stråk där fotgängare kan vistas i ett relativt bilfritt område medan motorfordonen får tydliga stråk att färdas längs.
– Biltrafiken ska vara förutsägbar för fotgängare och utgå från de oskyddade trafikanternas förutsättningar och behov. Därför är gemensamhetsytor med tydliga zoner där fotgängare kan vistas i ett relativt bilfritt område att rekommendera, säger Christopher Patten.