23948sdkhjf

Avancerad pålning för Sveriges första AC Marriott-hotel

Ibland är det trångt på riktigt – järnvägen dundrar förbi bara några meter från bygget och hela tomten går åt när Constrera bygger hotell tillsammans med Vi Invest i Solna.

Solna. Ett nytt hotell tar just nu form i Solna när Constrera, på Vi Invests uppdrag, bygger Sveriges första AC Marriott hotel.

Det sex våningar höga hotellet får 223 rum, till det kommer konferensrum, restaurang, gym med café och ett spa med en 11X4 meter lång pool med rejäl takhöjd –  bassängen är placerad på våning ett och den som plaskar där ska kunna titta rakt upp genom byggnaden och ut genom den sjätte våningens glastak.

Hotell- och fastighetskoncernen Vi Invest AB tog över projektet från Peab, som hade klara ritningar över det hotell de tänkt bygga på platsen.

Vi Invest gick dock ifrån föregångarens L-formade vision.

– Vi gjorde en triangel i stället, då kunde vi maximera ytan och dessutom fick vi den innergård som möjliggjorde poolen med glastak, säger Nicke Bergström, projektledare på Vi Invests dotterbolag Fastighetsbolaget Hotell Ulriksdal.

Byggentreprenören Constrera kom in i projektet sommaren 2017 och ett par månader senare sattes skopan i den grusade ytan.

– Det var en gammal parkeringsplats när vi kom, säger Jimmy Britz, platschef på Constrera.

Företaget har inga egna maskiner, de lejde därför in Rika Entreprenad som inledningsvis satte två grävmaskiner på sanering och grovschakter.

– Det var inga större föroreningar men vi har schaktat en bit ner i backen, Solna Stad/ Solna Vatten  krävde också att vi tog hand om lakvattnet så vi hade en rencontainer för det, säger Jimmy Britz.

Hotellet byggs på en mycket begränsad tomt, byggnaden upptar i stort sett hela den tillgängliga ytan och detta har påverkat arbetet.

– Vi har fått vara noga med var vi lägger material under byggets gång, kommenterar Nicke Bergström.

Marken består i stort av lera, den måste därför förstärkas med cirka 400  pålar.

Några mindre bergknallar fanns också, de fick spräckas – totalt cirka 150 kubikmeter.

– Vi kunde inte spränga – Trafikverket tillät inte det på grund av järnvägen, kommenterar Jimmy Britz.

Järnvägen – där både Arlanda Express och pendeltågen dundrar förbi –  ligger mycket nära.

– Det är cirka 25 meter till järnvägen, Trafikverket har dessutom varit tydliga med att de vill kunna bygga ut med ett spår till i framtiden – ett spår som ska fungera för höghastighetståg, säger Nicke Bergström.

Markarbetet blev därför mer omfattande än det skulle ha varit annars, pålningen blev också mer avancerad.

En del av pålarna fick snedställas eftersom både ljud- och vibrationsnivån måste hållas nere.

– Vi har jobbat i nära samverkan med Trafikverket – järnvägen måste kunna gå hela tiden, vi har också sett på hur vi slår ner pålarna så att det inte vibrerar för mycket, säger Nicke Bergström.

Vibrationer och spårläget har kontrollmätts dagligen, pålningsmaskinerna fick dessutom inte vara för höga – risken att något tippar över järnvägen måste vara noll och en nio-metersmaskin användes därför för att få ner de sex meter långa pålarna.

–  Vi har inte heller lyft något över järnvägen utan använt mobilkranar för våra egna lyft, kommenterar Nicke Bergström.

Även hotellets konstruktion har påverkats av att ha järnvägen som närmsta granne.

– Här går tåg med all möjlig last –  om en tank skulle explodera på spåret får huset inte falla ihop, vi måste också räkna med urspårningsrisken även om spåret går på en raksträcka just här, säger Nicke Bergström.

För att trygga järnvägstrafiken har byggarna dessutom spontat och förstärkt vissa delar av banvallen.

Nästgårds ligger en grundskola och byggarna har även fått hålla undan för barnaskaror på väg till och från skolan.

– Vi har haft en tät kommunikation med skolan, vi också haft extra flaggvakter, säger Jimmy Britz.

Constrera och Fastighetsbolaget Hotell Ulriksdal har arbetat i nära samverkan, Nicke Bergström konstaterar också att AC Marriott har ställt egna krav – som bitvis faktiskt varit strängare än de svenska byggnormerna.

– Till exempel har några av kraven på brandskydd överstigit de vi har i Sverige.

Det byggs många hotell i Solna, Vi Invests projekt bidrar med 223 nya rum men flera andra är under uppbyggnad också.

– Det blir 600-700 rum som tillkommer i Solna, säger Vi Invests vd Martin Hosseini  .

Vi Invest har tidigare byggt hotell i befintliga fastigheter, för egen förvaltning och med olika inriktning. Just här valde man en ny väg – nyproduktion med målet att få en global hotelljätte på kroken.

– Det har saknats en internationell aktör, säger Martin Hosseini.

Hotelljätten Marriott nappade och det hotell som öppnas nästa år, ett stenkast från Ulriksdals pendeltågsstation, blir därför ett AC Marriott.

– Vi är glada för förtroendet, säger Martin Hosseini, som också aviserar att Vi Invest har fler Marriott-hotell på gång.

Går allt enligt plan ska det nya hotellet slå upp sina portar under det första kvartalet 2020.

———————————————————————————————

Entreprenadbranschens egen tidning!

Följ oss på Facebook, Instagram, Twitter och Youtube

Artikeln är en del av vårt tema om Reportage.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078