23948sdkhjf

Gammal järnvägsmakadam blir värdefull i vägbeläggning

Förorenad makadam från en banvall har efter rening visat sig vara mycket väl lämpad som ballast i asfalt. Materialet har nu använts av Peab Asfalt i en beläggning som till 93,4 procent utgörs av återvunnet material.

Det stenmaterial som används vid anläggandet av banvallar måste vara av mycket hög kvalitet för att klara de stora påfrestningar det utsätts för. Materialet skulle därför kunna vara väldigt attraktivt även som återvunnet, i varje fall om det inte vore för att det i allmänhet är förorenat eftersom banvallarna besprutas för att hålla efter oönskad vegetation. Vid uppgrävning blandas den också med sand, grus och jord med inslag av kvistar, plast och geotextil.

Oftast hanteras materialet därför som förorenat avfall, vilket innebär att att det vanligtvis deponeras eller används som fyllnadsmaterial.

I samband med ombyggnad av en järnväg hamnade banvallens stenmassor vid Swerocks återvinningsanläggning i Malmö. Företagets bedömning var att stenen höll mycket hög kvalitet och till och med kunde bli en ny högvärdig råvara för asfalttillverkning.

Kontakt togs med systerföretaget Peab Asfalt som genast nappade. Stenens ursprungliga användning borgade för att den skulle hålla måttet, då återstod ”bara” att säkra kvaliteten och säkerställa att massorna rengjordes.

Lösningen blev behandling i Swerocks våtsikt, där förorenade partiklar och vätskor avskildes i flera behandlingssteg. Enligt företaget visar laboratorieanalyser att stenen blivit helt ren efter behandlingen och kunde klassas som ofarlig för människa och miljö. Den krossades till rätt storlek, kvalitetstestades och levererades till asfaltverket där asfaltmassan blandades enligt ett recept som krävdes vid ett beläggningsjobb i Lunds kommun, med resultatet att 93,4 procent utgjordes av återvunnet material.

Enligt Karin Bergkvist, hållbarhetsstrateg på Peab Asfalt och Swerock, visar den här typen av projekt vägen till en resurseffektiv framtid där cirkulära flöden är en självklarhet.

Vi vill hitta den bästa lösningen för varje projekt, utifrån krav på funktion, miljö och ekonomi, men också utifrån vilka råmaterial som finns att tillgå – jungfruliga och sekundära. Järnvägsmakadam blir kanske inte det nya normala, men projektet visar vad som är möjligt när vi tänker cirkulärt. Ett material som en gång har producerats för att hålla extremt hög kvalitet har återanvänts i en applikation där värdet bevaras. Med god kunskap, rätt utrustning och ambitiösa beställare kan vi nå långt.

Asfalt består, något förenklat av 95 procent sten och fem procent bindemedel. Stenmaterialet kommer vanligtvis från bergtäkter eller utgörs av restprodukter från tunnelsprängningar och andra anläggningsarbeten. Möjligheten att förvandla förorenat avfall till en högvärdig råvara måste då ses som ett synnerligen attraktivt alternativ.

2

3

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.102