23948sdkhjf

"Det är faktiskt en revolution"

Nya kallfräsar ska hjälpa föraren att göra ett bra jobb lovar Wirtgen.

München. Wirtgen Group hade Baumas näst största monter och trots att det alltså fanns rejält med yta att breda ut sig på var det trångt mellan maskinerna – här fanns både Wirtgen, Vögele, Hamm, Kleemann och dessutom John Deere, som köpte hela Wirtgen Group 2017.

Wirtgens vita maskiner hade ett eget område i montern och här visades bland annat en ny generation kallfräsar: W200Fi och W210Fi.

– Vi har redan sålt ett par stycken, säger Jesper Urdén på Wirtgen Sweden.

Han betraktar de nya fräsarna som en av Baumas riktiga höjdpunkter och tror att de stora svenska fräsentreprenörerna har mycket att hämta i de nya maskinerna.

– Det är faktiskt en revolution, vi har aldrig förr haft den här tekniken som ger bättre kvalitet, bättre effektivitet och där föraren får så mycket hjälp – det kommer verkligen att öka produktiviteten.

De nya fräsarna har fått Wirtgen Performance tracker, ett system som innebär att maskinen håller reda på det mesta.

Två scannrar läser av ytan och räknar ut hur mycket massor som krävs, hur mycket som läggs ut och hur mycket som återstår.

Alla data samlas i en rapport, som genereras automatiskt – när föraren trycker på en viss knapp, eller när maskinen befinner sig cirka fem kilometer från arbetsplatsen.

–  Det blir en exakt dokumentation, dels information som kunden kan få, dels information av värde för entreprenören – till exempel när det gäller bränsleförbrukningen, maskinval med mera, säger Mario Linnemann på Wirtgen Group.

De två kallfräsarna har fått en ny tvåstegsväxellåda, enligt Wirtgen innebär det bland annat att maskinens användningsområde breddas.

– Man kan välja mellan att köra på ett lägre varvtal, med mindre bränsleförbrukning och klara lika mycket som man gjorde med de gamla maskinerna, eller köra lika hårt som man gjort tidigare men klara jobbet snabbare, förklarar Jesper Urdén.

Fräsarna ska hjälpa föraren att göra ett bra jobb – väljer operatören automatläge räknar maskinen ut vad som behövs och gör sedan jobbet på egen hand.

– Det går också att välja kvalitet och vilket fräsmönster man vill ha på ytan på ett enkelt sätt – sedan räknar maskinen själv ut vad som krävs och gör jobbet, säger Mario Linnemann.

Han konstaterar att uppdrag som tidigare krävde en riktigt rutinerad förare nu kan utföras även av mindre erfarna personer.

– Men även de som är experter är hjälpta av de här systemen.

–  Maskinen talar om vad som är fel, och levererar också en lösning  – föraren får en rekommendation, förklarar Mario Linneman.

Det går också att välja mellan ecoläge och powerläge.

Fräsarna har också ett system som ska minska vattenförbrukningen, om ytan som ska fräsas är lite smalare än den maximala bredden räknar maskinen ut att den inte behöver bevattna hela bredden.

– Det spar både vatten och kostnader, säger Mario Linnemann.

En annan finess är att taket kan sänkas med ett enkelt handgrepp, detta ska underlätta transporter men också vara fiffigt för att till exempel slippa bli bländad av solen.

Artikeln är en del av vårt tema om Bauma 2019.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093