Stora planer för Keestrack
München. Keestracks svensk-norska återförsäljare Fredheim Maskin fick mycket beröm på Bauma, Keestrack lyfte till exempel fram att företaget ligger på och påverkar produktutvecklingen – de nordiska kunderna har behov som den nederländska tillverkaren kanske annars inte skulle ha uppmärksammat.
– Vi skulle inte vara där vi är om vi inte fick input från våra distributörer, sade Michael Brookshank, global distribution manager på Keestrack, på företagets presskonferens.
Det visade sig också att Keestracks 10 000:e maskin också är Fredheim Maskins 900:e sålda – en bedrift som det norsksvenska återförsäljaren klarat på tolv år på en liten marknad, förklarade Michael Brookshank.
– Det är imponerande.
Jubileumsmaskinen, en Keestrack K6e. hade målats i guldfärg, den hade också försetts med lite mer utrustning än vanligt.
– Den är såld till norsk kund, förklarar Per Fredheim glatt.
Michael Brookshank såg en drastisk förändring sedan förra Bauma 2016.
– Vi har dubbelt så stor monter i år, den största montern i vår bransch och med nio produkter varav fyra är helt nya.
För Fredheim Maskin stod till exempel käftkrossen B7e med krossenhet från Sandvik ut – maskinen som för övrigt ska visas även på Maskinexpo senare i vår.
Käftkrossen har en kapacitet på 700 ton per timme och ska ersätta den mindre B6, krossenheten Sandvik CJ 412 har ett intag på 1 200 x 830 millimeter och ska klara block upp till 700 millimeters bredd.
Företaget lyfte också fram konkrossen H6e, även den med en krossenhet från Sandvik.
Konkrossen beskrivs som en fullhybrid avsedd för material upp till 215 millimeter där den variabla krosskammaren ska erbjuda ett minsta krossavstånd på 6–44 millimeter.
Fredheim Maskin såg också den radiella transportören S1e som en av monterns stjärnor.
– Det är en svängbar transportör med vikten bak, som gör det möjligt att bygga ett stort upplag utan stödhjul, säger Erik Olausson, säljare på Fredheim Maskin.
Transportören är eldriven med ett stativ som är hydrauliskt reglerbart i höjd och en svivel för hydrauliken som ska göra det möjligt att vrida stackläggaren 180 grader.
Keestrack visade också en vision för framtiden, den solcellsdrivna stackläggaren S5e Solar hade nu också försetts med en liten vindsnurra.
En annan energinyhet var visionen om hur den dieseldrivna generator som alstrar elektricitet på någon avlägsen arbetsplats kan fungera som kraftkälla även för andra enheter – andra delar av kedjan men även för eldrivna grävmaskiner, bilar eller andra enheter.
– Vi tänker i förväg på vad som kan behövas och sätter därför ett eluttag på maskinerna – för framtiden när elektriska grävmaskiner kan drivas via generatorerna.
Enligt Michael Brookshank är målet att nolla företagets koldioxidavtryck. Det kommer i så fall att kosta och Keestrack aviserar att tio procent av omsättningen ska gå till forskning och utveckling.
– Det är enormt mycket – Keestrack investerar jäkligt mycket pengar i framtiden, lovade han.
Han räknar också med att företaget, som startades i mitten av 1990-talet av Kees Hoogendoorn, ska växa rejält.
– Målet är att ha ökat med 60 procent om tre år.
Artikeln är en del av vårt tema om Bauma 2019.