Trädsäkrad järnväg
I början av 2005 lamslogs stora delar av södra Sverige när stormen Gudrun drog in från Atlanten. Mer än 400 000 hushåll blev strömlösa och stora ekonomiska värden gick till spillo när 75 miljoner kubikmeter skog fälldes av stormen.
Stormen fick även avsevärda konsekvenser för trafiken, inte minst den spårbundna som drabbades av mängder av nedblåsta träd som dels spärrade banvallarna och dels slet av kontaktledningar. Situationen blev inte lättare av det riskfyllda arbetet med att rensa på och i anslutning till spåret.
För att minska framtida driftstörningar har Trafikverket, Skogsstyrelsen och Lantmäteriet gått samman i en gemensam strävan att skapa träd- och vegetationsfria zoner längs spåren. Så här långt har, enligt Lantmäteriet, ungefär 500 mil järnväg trädsäkrats.
– Vi har i dialog med markägare genomfört 160 lantmäteriförrättningar för att säkra tillgången till mark längs järnvägarna. Förrättningarna är en förutsättning för att Trafikverket ska kunna gå in och avverka träd som kan falla ner över spåren, säger Lantmäteriets projektledare Thomas Åberg.
– Effekten blir förhoppningsvis att framtida stormar ger mindre skador på spåranläggningen, att det blir säkrare att arbeta längs järnvägarna och att fler tåg går i tid, säger Thomas Åberg.