Så här stoppas de allt fler inbrotten i byggbodar
– Det är inte acceptabelt att hederliga småföretagare ska drabbas så hårt av brottslighet. Nu måste justitieminister Morgan Johansson agera. Det behövs fler och kraftfullare åtgärder, säger Catharina Elmsäter-Svärd, vd för bransch- och arbetsgivareorganisationen Sveriges Byggindustrier.
Byggbranschen med spridda och ofta svårskyddade arbetsplatser är attraktiva för stöldligor som i många fall misstänks föra ut stöldgodset ur landet. Dessutom följer ofta åtskillig skadegörelse med i jakten på maskiner, diesel, utrustning eller material.
Catharina Elmsäter-Svärd är inte nöjd med regeringens arbete för att stävja inbrotten och har därför tagit fram ett färdigt åtgärdspaket som hon gärna ser att justitieministern jobbar vidare med.
-
Polisen behöver tillräckliga resurser och tydliga direktiv för att uthålligt verka mot de internationella stöldligorna.
-
Utförsel av stöldgods bör klassas som smuggelbrott, vilket skulle ge Tullen befogenhet att ingripa mot ligorna.
-
Det behövs strategisk bevakning av hamnar och andra utförselvägar för stöldgodset. Tekniska hjälpmedel som kameror, avancerad röntgenutrustning och utrustning som spårar illegala störsändare kan bidra till ökad upptäcktsrisk.
-
Den straffskärpning för inbrottsstöld som har diskuterats i åratal måste genomföras.
-
Skadestånd bör regelmässigt krävas in från dömda gärningsmän även när tillgångarna finns i utlandet.
-
Åklagare och domstolar behöver bli bättre på att bedöma om enskilda stölder är del av organiserad brottslighet. En särskild åklagare bör tillsättas för att bygga upp kompetens om de internationella stöldligornas tillvägagångssätt.
-
Det behövs en förbättrad samordning på EU-nivå, främst genom Europol, för att varaktigt slå undan benen för de internationella stöldligorna.