23948sdkhjf

Redskap i massor för Brokk

Om förra årets Intermat innebar den hittills största maskinlanseringen för Brokk så kommer montern på Bauma till stor del att fyllas med nya redskap.

2019 har börjat bra för Skellefteåföretaget Brokk som räknat hem sin hittills största enskilda order – 60 robotar med en bred samling verktyg till en asiatisk kund. Den här gången är det produkter inom affärsområdet Security & Rescue, vilket betyder att de är anpassade till att i första hand rädda liv, inte till konventionell rivning.

Utrustningen ska främst användas till olika former av katastrofhjälp efter bland annat jordbävningar och terrorattacker. Mycket tack vare de smidiga formaten, den breda verktygsuppsättningen och inte minst möjligheten till fjärrkontroll kan maskinerna användas under säkra arbetsförhållanden även där rasrisken är stor eller i kontaminerade områden, vilket exempelvis var fallet efter olyckan vid det japanska kärnkraftverket i Fukushima 2011.

Det är en utveckling som passar Brokk som hand i handske. I takt med att teknologin utvecklats har även den traditionella rivningsroboten avsedd för främst hydraulhammare och betongkrossar följt med och får allt mer rollen som en redskapsbärare lämpad för allehanda uppgifter.

– De maskiner vi gör i dag är inte längre utpräglade rivningsrobotar utan multifunktionella redskapsbärare. Därför är det också viktigt att vi breddar vårt redan tidigare starka utbud av redskap ytterligare, säger företagets vd Martin Krupicka.

I företagets monter på Bauma kommer besökaren att mötas av bland annat hydraulhammare, rotationsfräsar, borriggar och dotterbolaget Dardas betongkrossar.

2018 lanserade Brokk en egen serie hydraulhammare. Serien omfattar nu fullt utbyggd åtta modeller i storlekar från 70 till 700 kg.

– Det känns närmast självklart att vi ska komplettera våra robotar med egna hydraulhammare så vi kan säkerställa att de tillsammans uppnår absolut optimala prestanda, säger Martin Krupicka.

Lagom till mässans öppnande ska företaget också kunna visa fram en serie rotationsfräsar under det egna varumärket, redskap som inte bara kan användas vid rivningsarbeten utan fast mer i samband med exempelvis profilering av stenytor, vid dikesgrävning eller grävning i tjäle..

Den nya BDC-serien (Brokk Drum Cutter) startar med BDC 40 för Brokks minsta robot, BDC 50 och BDC 100 för mellanmodellerna och BDC 250 för de största maskinerna. Enligt tillverkaren är det de första rotationsfräsar som utvecklats speciellt för demoleringsrobotar, möjligen något ironiskt innebär de samtidigt ett viktigt steg för Skellefteåföretagets fortsatta närmande till traditionell anläggningsverksamhet.

Sorteringsgripen G32 är en uppgradering av en äldre modell och storleksmässigt anpassad till företagets mindre robotar. Tillsammans med den större G50 är den tänkt att användas vid till exempel lättare rivning där mankraft i princip varit enda alternativet vid de tillfällen när en minigrävare är för otymplig.

– Jämfört med föregångaren är käftöppningen på den mindre gripen nu hela 320 millimeter samtidigt som vi förbättrat rotationen, säger företagets marknadskommunikatör Britta Larsson.

Dotterbolaget Darda presenterar tre nya betongkrossar helt anpassade till demoleringsrobotar och minigrävare i storlekar från 2,5 till nio ton. Tyska Darda har som distributör av Brokks maskiner i Tyskland och Österrike under mer än 20 år haft mycket tid och möjligheter att utveckla produkter som passar robotarna som hand i handske och inte försämrades förutsättningarna 2006 då Darda helt enkelt förvärvades.

Mycket av den samlade kunskapen finns nu med i bilden när den nya generationen betongkrossar ser dagens ljus och utlovas vara rejält förbättrade med avseende på bland annat kraft och snabbhet. På köpet handlar det dessutom om redskap som inte minst blir mycket användbara på många ställen där hydraulhammarna kan vara för bullriga.

Ytterligare en nykomling i redskapsprogrammet är TE 326, som fyller på utbudet av borriggar i mellanstorlek. Sedan tidigare finns borriggar anpassade till Brokk 110 och till de största modellerna.

Artikeln är en del av vårt tema om Bauma 2019.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109