23948sdkhjf

Vem har rätt – säljaren eller köparen?

En begagnad maskin hade gått betydligt mer än vad som stod i annonsen. Köparen ville häva köpet men säljaren vände sig till Reklamationsrådet, som fick bedöma frågan.

Hösten 2017 annonserade en maskinleverantör ut en kompaktlastare av årsmodell 2000, en maskin företaget fått som inbyte.

I annonsen angavs att maskinen gått 3 080 timmar och den såldes till en fastighetsägare som skulle använda den för snöröjning.

Sommaren 2018 lämnades maskinen in på verkstad, för service och för att åtgärda ett oljeläckage.

Då uppdagades det att maskinen varit inne på just denna verkstad tidigare.

Den förre ägaren hade vid detta tillfälle bytt ett kretskort och det noterades då att maskinen gått 7 583 timmar – 4 500 timmar mer än vad som angivits i annonsen.

När kretskortet byttes kunde det eventuellt ha programmerats om så att driftstiden stämde. Det gjordes dock inte.

Köparen ville därför reklamera maskinen, alternativt få en kraftig prisreduktion.

Säljaren gick inte med på det, han ansåg att maskinen var gammal och att det dessutom gått över ett halvår sedan affären gjordes upp och att inga garantier gällde längre.

Säljaren vände sig i stället till Reklamationsrådet – Maskinleverantörernas och Maskinentreprenörernas gemensamma råd som prövar tvister mellan maskinsäljare och maskinköpare.

Rådet gör bedömningen att det inte är ovanligt att den drifttid som anges på en äldre maskins timmätare är felaktig.

Rådet slår också fast att det handlar om en äldre begagnad maskin och att det möjligen har funnits anledning att fundera över om den drifttid som angavs på timmätaren verkligen stämde.

Rådet anser också att det saknas anledning att tro att säljaren känt till maskinens verkliga drifttid och avsiktligt lämnat en felaktig uppgift.

Rådet konstaterar dock att den angivna uppgiften är felaktig. Rådet antar att maskinen körts i drygt 300 timmar sedan kretskortet byttes och att siffran 3 080, som angavs i annonsen, grundar sig i en felläsning.

Den totala drifttiden landar därför på drygt 7 900 timmar.

Rådet förklarar också att säljaren är ansvarig för att de uppgifter som lämnats i annonser är riktiga och att reklamationen skett i rätt tid.

Rådets rekommendation blev därför att säljaren skulle återta maskinen och köparen skulle få pengarna tillbaka.

Säljaren följde rådets rekommendation.

Reklamationsrådet betonar vikten av att lämna riktiga uppgifter. En lägenhetsköpare har till exempel rätt till prisavdrag eller, i allvarliga fall, att köpet hävs om bostadsytan inte är korrekt angiven.

Samma principer gäller vid maskinaffärer anser rådet – har säljaren lämnat felaktiga uppgifter vilar ansvaret enbart på säljaren och köparen kan ha rätt till prisavdrag eller att köpet hävs.

Rådet rekommenderar därför alla säljare att förvissa sig om att de uppgifter som anges i en annons är korrekta.

– I detta fall kanske man borde ha funderat på om det är rimligt att en 17 år gammal maskin bara har gått 3 080 timmar, säger rådssekreterare Leif Holmquist till Leveranstidningen Entreprenad.

Även köparen får gärna fundera ett varv extra på om uppgifterna är rimliga eller inte, tillägger han.

–  Köparen har ju inget ansvar för detta, men då kan man åtminstone slippa en massa onödiga turer.

Läs gärna mer här om tidigare fall där Reklamationsrådet sagt sitt.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.095