”Hallå finansdepartementet – ta fram miniräknaren”
Nyheten om att regeringen vill höja skatten kraftigt på den diesel som används i de svenska gruvorna har inte landat väl i entreprenadbranschen.
Maskinentreprenörernas vd Hampe Mobärg tar till exempel till orda i ett öppet brev till regeringen där han lyfter fram att gruvindustrin faktiskt ligger i teknisk framkant.
– Elektrifieringen av krossar och andra arbetsmaskiner går så fort att till och med en teknikfantast som jag undrar om ingenjörerna aldrig sover, skriver han i artikeln.
Han noterar att företagen investerar för glatta livet i elmaskiner och att både gruvbranschen och bergmaterialindustrin har tagit fram ”imponerande planer för hur de ska bli fossilfria”.
– De är så ambitiösa att jag faktiskt tvivlar på att de lyckas. Men omöjligt är det inte, skriver han.
Han fördömer därför regeringens förslag att öka kostnaderna för dessa bolag genom att höja skatten på diesel.
Han noterar också att det faktiskt inte är miljödepartementet som står bakom initiativet, utan finansdepartementet.
– Här borde tjänstemännen kunna räkna. Intäkterna från skattehöjningen (340 miljoner/år) kommer direkt att rinna ut när staten får ökade kostnader för byggandet av infrastruktur (bergmaterialet blir lika mycket dyrare som priset på diesel från dag ett), noterar Hampe Mobärg.
Han drar slutsatsen att högre kostnader för gruvorna innebär att det blir svårare för dem att konkurrera internationellt
– Det kan hota jobben i glesbygden. Hallå, finansdepartementet! Ta fram miniräknaren!
Hampe Mobärg ser inte heller några nåbara miljövinster med en högre skatt, han uppger att tjänstemännen själva anser att det handlar om 0,05 procent av koldioxidutsläppen i Sverige.
– Det här är politik när det är som sämst, rent skadligt, skulle jag vilja säga. Det enda man lyckas med är att höja kostnaderna för företag som behöver resurser att ställa om.
Hampe Mobärg avslutar med att konstatera att maskinentreprenörer är för en bra miljö.
– Vi är teknikvänliga. Men när gruvindustrin gör knut på sig själv för att lyckas bli fossilfri och gjort en seriös färdplan, om elva år är man där, så skyndar den här skadliga politiken inte på någon elektrifiering, utan hotar bara vår konkurrenskraft och riskerar att maskinentreprenörer måste ställa maskinen på gården.
Han uppmanar därför finansdepartementet att tänka om.
– Ogrundade panikbeslut räddar inte miljön. Och en sak till finansdepartementet… de där 340 miljonerna ni vill ha in från gruvbranschen. Det hade räckt till att dra fram infrastruktur för laddning i många gruvor. ”Skynda på elektrifieringen” – pyttsan!