23948sdkhjf

”Sverige behöver kraftsamla”

Betala vad det kostar – Maskinentreprenörerna lobbar för större utbildningssatsningar om rekryteringsbehoven i branschen ska kunna fyllas.

Branschorganisationen Maskinentreprenörerna (ME) deltog nyligen på ett riksdagsseminarium med fokus på yrkesutbildning.

På plats fanns representanter för flera riksdagspartier och Johan Pehrson, Liberalernas ekonomiskpolitiska talesperson lyfte bland annat fram ME-skolan som ett bra exempel på hur skattebetalarnas pengar används ”effektivt och konstruktivt” i skolan.

– ME:s och ME-skolans samarbeten med kommunerna, liksom de som organisationen Lärande, som driver Realgymnasiet, har med företag som Mekonomen och Nordic Choice Hotels är spännande och visar på de stora möjligheter som finns när näringsliv och samhälle samverkar, sade han enligt ett pressmeddelande från ME.

ME-skolans vd Jonas Thorstenson sade att målet är att hålla högsta kvalitet på utbildningarna.

– Vi ser att nästan 100 procent av dem som går ut har jobb direkt efteråt. Det är ett bra betyg för oss, sade han enligt pressmeddelandet.

Både han och organisationen Lärandes vd Annelie Larsson lyfte fram hur svårt det är att hitta kompetent arbetskraft och konstaterade att det bara inom några år kommer att saknas tusentals yrkesutövare inom många olika fält.

De vill därför se konkreta förändringar för att göra yrkesutbildningarna både effektivare och attraktivare. 

– Vi utbildar i verkligheten, för verkligheten och det kostar att genomföra relevanta utbildningar som möter de krav som ställs idag och i morgon. Det betyder att Sverige behöver kraftsamla, sade de två enligt pressmeddelandet.

De efterlyste en eleversättning som motsvarar de faktiska kostnaderna för utbildningarna, och en stark regional samordning för att kunna göra de investeringar i de maskiner och lärare som behövs.

–  Om vi lyckas med det öppnar vi för ett fritt skolval och skolor med rätt kapacitet och rätt resurser, sade  Jonas Thorstenson och Annelie Larsson.

Johan Pehrson konstaterade att det ytterst handlar om att vara anställningsbar eller inte anställningsbar.

– Då blir det viktigaste att lära sig i verkligheten och då måste skolan och verkligheten, det vill säga näringslivet, samarbeta i mycket högre grad. Då behöver vi också se över det som kan hindra oss från att utnyttja samhällets resurser och medel mer effektivt.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.126