23948sdkhjf

Solskenshistoria från Keestrack

Hybridteknik står i fokus när Keestrack ställer ut på Bauma, företaget aviserar också en helt soldriven nyhet.

Den 8-14:e april är det dags för jättemässan Bauma. Holländska Keestrack avslöjar nu sin laguppställning inför evenemanget och den svenska återförsäljaren Fredheim Maskin utlovar både tyngd och bredd.

Företaget transporterar delar av sitt utbud av larvburna kross- och sorterverk till München, bland tungviktarna på plats kommer bland annat konkrossen H6e och käftkrossen B7e att finnas. Båda beskrivs som flaggskepp som är högintressanta för den svenska marknaden

Fredheim lyfter också fram stackläggaren S5e Solar – som hämtar sin kraft från påmonterade solpaneler.

Transportören är 23 meter lång och solcellerna laddar chassits batteri på 23 kWh.

Enligt Fredheim Maskin står batteriet för hela driften av stackläggaren, vid dåligt väder eller väldigt intensiv användning kan stackläggaren laddas eller få kraft från extern källa, exempelvis krossens motorpaket eller elnätet.

Enligt Fredheim Maskin är Keestracks mässuppställning den starkaste någonsin, under mässans fem första dagar finns dessutom Fredheim Maskin, Keestracks norska och svenska representant, på plats i montern.

– Bauma blir mässan då käftkrossen Keestrack B7e visas för en internationell publik. Efter dagarna i München skeppas den vidare till Maskinexpo här i Sverige, säger Erik Olausson på Fredheim Maskin AS  i ett pressmeddelande.

Käftkrossen Keestrack B7e har en kapacitet på 700 ton per timme, modellen ska ersätta den mindre B6. Käftkrossen Sandvik CJ 412 uppges vara maskinens kärna, med ett intag på 1 200 x 830 millimeter, Krossen ska klara block upp till 700 millimeters bredd och minsta käftavstånd är hydrauliskt reglerbart mellan 75 och 250 millimeter.

Fredheim Maskin noterar att B7e levereras som plug-in-hybrid, där krossen drivs av en elmotor på 132 kW.

På krossverket finns också en 55 kW elmotor som ska ge hydraulkraft till larverna, lyftcylindrarna, den vibrerande mataren försedd med tvåstegs grizzly samt till transportbanden.

Det dieselelektriska motorpaketet är monterat på krossverket, det kan också fås avtagbart – en finess som ska komma väl till pass när man vill skydda det mot damm och vibrationer.

I motorpaketet finns en Volvo-diesel på 273 kW (steg IIIA) alternativt 285 kW (steg IV), som i sin tur driver en generator på 330 KVA.

Fredheim Maskin uppger att det också är möjligt att ansluta krossverket till elnätet eller en extern generator.

– Tack vare konstant motorvarvtal blir bränslekonsumtionen väsentligt lägre, samtidigt som kostnaderna för underhåll minskar. För den som har möjlighet att ansluta maskinerna till elnätet minskar kostnaderna ytterligare, säger Erik Olausson.

Han lyfter också fram att transportvikten ligger under 60 ton när mataren lyfts av. Lyfter man också av motorpaketet sjunker vikten med ytterligare sju ton.

Konkrossen Keestrack H6e beskrivs som mångsidig, det är en fullhybrid avsedd för material upp till 215 millimeter där den variabla krosskammaren ska erbjuda ett minsta krossavstånd på 6–44 millimeter.

H6e är baserad på Sandviks teknologi och utlovas leverera upp till 400 ton per timme i merparten av fraktioner.

Eftersikten är tredäckad med en yta på 24,5 kvadratmeter, något som leverantören anser ger en effektiv återcirkulering av övergrovt material, vilket i sin tur ska garantera önskad kvalitet till rätt kostnad.

Krossen drivs av en elmotor på 220 kW, två mindre motorer driver övriga funktioner och det avtagbara motorpaketet  består av en dieselmotor på 345 kW med en generator på 500 KVA.

Det ska också gå att ansluta krossverket – som väger 62 ton (52 ton utan eftersikt) – till elnätet eller en extern generator,.

Slagkrossen Keestrack R6e beskrivs som mångsidig, kompakt och mobil, med dubbel försikt och en dubbeldäckad eftersikt med återcirkulering av övergrovt material.

R6e visas som fullhybrid i plugin-version, den finns dock också med  dieselhydraulisk drift och med delvis eldrift, ett dollysystem ska dessutom göra det möjligt att enkelt omlokalisera R6e med tillhörande enheter.

På Bauma återfinns även slagkrossen Keestrack R3e, som lanserades 2018. Maskinen har en enkeldäckad eftersikt och överdimensionerad återcirkulering.

Käftkrossen Keestrack B3e får också följa med, med en ny dubbeldäckad försikt och det som uppges vara den största käftkrossen i 30-tonsklassen.

Keestrack utlovar också helt nya matare/stackläggare där den eldrivna semimobila Keestrack S1e ska ha ett stativ som är hydrauliskt reglerbart i höjd och en svivel för hydrauliken som ska göra det möjligt att vrida stackläggaren 180 grader.

Artikeln är en del av vårt tema om Bauma 2019.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093