23948sdkhjf

Boliden vill växla upp

Ska klimatomställningen lyckas måste gruvorna producera mer hävdar Bolidens vd. Han aviserar stora investeringar men efterlyser också förutsägbara villkor om utökningen ska lyckas.

Stockholm. Hotet om ett förändrat klimat hänger över oss alla, och många har mer eller mindre tvärsäkra svar på hur problemet ska lösas. Bolidens vd Mikael Staffas ser gruvindustrin som viktig nyckel.

– Klimatomställningen är en stor utmaning, det står klart att  något måste göras, sade han när konferensen Framtidens Gruv och Mineral gick av stapeln i slutet av januari.

Han identifierar ökad elektrifiering som ett sätt att minska de fossila utsläppen. Elektrifiering innebär dock också att behovet av vissa metaller ökar – i många fall metaller som det redan råder stor brist på, inte minst i Europa, förklarade han.

– Koppar är ett exempel, det råder stor brist på koppar i Europa och importen är stor.

De förnybara sätten att producera el slukar också metaller på ett helt annat sätt än till exempel kolkraft, förklarade han och exemplifierade med vind- och solkraft, som uppges kräva avsevärt större mängder koppar än kolkraftverk.

Han lyfte också fram elbilar.

– En bil som drivs med elektricitet behöver stora mängder koppar, nickel och zink och även metaller som till exempel kobolt och bly.

Detta innebär att behovet av till exempel kobolt kommer att öka rejält, förklarade han.

– Det behövs kanske 100 000 ton kobolt till per år fram till 2025 och i dag är hela årsproduktionen 100 000 varav 70 procent kommer från Kongo.

Att fördubbla produktionen av kobolt på fem år är i princip detsamma som att göra det till i morgon i gruvsammanhang, sade Mikael Staffas.

– Eller så får man ta fram batterier som inte behöver kobolt.

Även på nickelsidan måste produktionen utökas dramatiskt, förklarade han.

– Vi behöver en halv miljon ton till per år, en halv miljon ton som inte finns tillgänglig - årsproduktionen är två miljoner ton.

Han lyfte fram återvinning som en viktig och nödvändig del i metallförsörjningen men förklarade att även om till exempel batterier designas om för att enklare kunna återvinnas är det först om 15-20 år vi kan komma åt dessa material.

Fram till dess är det främst jungfruliga material som står till buds.

– Vi kan inte få ut något som inte redan är där.

Enligt Mikael Staffas gör Boliden sitt för att leverera mer metaller, företagets tre stora gruvor ökar sin produktion, kapaciteten ska förbättras till exempel i Rönnskär och företaget investerar också i nya dammar i Aitik.

– Vi investerar åtta miljarder kronor i år.

Han utlovar också ett bättre koldioxidavtryck och en allmän strävan att förbättra värdekedjan och effektivisera produktionen.

För att klara detta efterlyser han dock förutsägbara processer, så att det går att göra de investeringar som krävs.

– Det är nästan omöjligt att starta en gruva på en tioårig businessplan.

Han uppger att man tidigare kunnat anta att tillståndet kommer att förlängas efter de första tio åren men att det numera är betydligt osäkrare.

– Historiskt har detta inte varit ett problem men om detta faller i bitar blir det färre investeringar.

Han ser samma problem på explorationsstadiet.

– Om vi hittar något måste vi kunna utilisera detta, detta har blivit sämre i Sverige.

Kommentera en artikel (1)
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093