Gruvbrytning på månen – snart verklighet
Regolitgruva kan ta människan till månen och ge bränsle för längre rymdresor.
Inom kort kan gruvbrytning bli verklighet på månen. Europeiska rymdorganisationen (ESA) har nämligen tecknat ett kontrakt på ett år med Ariane Group som ska undersöka om det är möjligt att skjuta upp en obemannad expedition till månen senast 2025. Målet är att kunna bryta och förädla regolit på månen. Regolit är en malm från vilket det är möjligt att extrahera vatten och syre. Detta utgör i så fall möjligheten för mänsklig närvaro på månen, vilket även öppnar upp möjligheten för att kunna producera raketbränsle på månen och ta människan vidare ut på mer avlägsna rymduppdrag.
– Användningen av rymdresurser kan vara en nyckel till hållbar månutforskning och denna studie är en del av ESA: s övergripande plan för att göra Europa till en partner i global prospektering under det närmaste decenniet, säger David Parker som är chef för ESA:s rymdutforskning.
Under 2020 ska raketen Ariane 64, som har fyra bärraketer och kan ta en last på upp till 8,5 ton till månens yta, stå färdig och därmed göra det möjligt att genomföra expeditionen.
Ariane Group är ett samriskföretag som ägs av Airbus och franska Safran. För detta uppdraget jobbar de tillsammans med belgiska SME, som står för kontrollsystemen på jorden samt det tyska startupföretaget PTScientists som utvecklar månlandaren.