23948sdkhjf

Skånsk godsbana uppgraderas

Den 38 kilometer långa Söderåsbanan i västra Skåne ska uppgraderas från gods- till persontrafik som beräknas släppas fram i december 2021.

I dag används den 38 kilometer långa, enkelspåriga Söderåsbanan mellan Teckomatorp och Åstorp endast för godstrafik. I december 2021 ska den dock vara uppgraderad för att även kunna ta persontrafik. Arbetet, som inleds nu i februari, kommer att genomföras i en totalentreprenad av NRC Group som ska leverera såväl själva banan som arbeten för el, signal, tele och mark för 221 miljoner kronor.

– Detta kommer att ge ett enkelt, säkert och miljövänligt alternativ till pendlare i västra Skåne, samtidigt som det bidrar till minskad vägtrafik och framtidsinriktad regionutveckling, säger företagets koncernchef Øivind Horpestad.

Han betraktar uppdraget som viktigt av flera skäl. För företaget ger det utrymme att använda sig av en bred palett av den kompetens och erfarenhet som samlats genom åren. För regionen ger uppdraget ett värdefullt tillskott till persontrafiken.

– Skåne har över 1,3 miljoner invånare, är Sveriges knytpunkt mot Danmark och Europa, och fortsatt befolkningstillväxt förväntas i regionen, säger Øivind Horpestad.

I uppdraget ingår nya spår för att ge 650 meter långa tåg möjlighet att mötas, uppgraderingar som tillåter en hastighet på 160 kilometer i timmen, samt en ny plattform och signalarbete på Teckomatorps station.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079