Fler och modigare reformer krävs
Dagens otillräckliga bostadsbyggande lägger grunden till ett av de största hoten för den svenska ekonomin i framtiden. Anledningen är kort och gott att det råder bostadsbrist där såväl arbeten som utbildningsplatser finns. Det hämmar utvecklingen i en tid där vi borde ta vara på de möjligheter som finns till tillväxt inför en kommande konjunkturnedgång.
När nu Sverige sent omsider fått en regering på plats, fyra månader efter valet, är det ändå uppenbart att bostadssituationen flyttat upp något pinnhål på prioriteringslistan jämfört med den förra mandatperioden. Det är onekligen i grevens tid med tanke på att en tredjedel av marknaden för nyproduktion har försvunnit på två år.
– Den här mandatperioden måste Sverige rustas för elva miljoner invånare. Behovet av breda samtal kring finansiering och rörlighet är oförändrat. Att bostadsministern nu flyttar in på finansdepartementet innebär att bostadsfrågan får större tyngd. Det är bra, men ska byggandet ta fart igen krävs en fungerande finansiering, säger Catharina Elmsäter-Svärd, vd för Sveriges Byggindustrier. Hon betonar bland annat att den sakpolitiska överenskommelsen mellan Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centerpartiet och Liberalerna omfattar 73 punkter, varav de fem som berör bostadspolitik är helt otillräckliga.
– Inget av förslagen sänker trösklarna in till bostadsmarknaden för den som saknar kontakter, kötid och kapital. Det krävs mer och modigare reformer. Höj bolånetaket för förstagångsköpare, inför ett subventionerat bospar för unga och gör en kraftfull sänkning av reavinstskatten för ökad rörlighet, säger Catharina Elmsäter-Svärd.
På plussidan lyfter Catharina Elmsäter-Svärd fram att regeringen nu uppenbarligen är beredd att diskutera friare hyressättning och en översyn av strandskydd och riksintressen. Därutöver hoppas hon bland annat på en översyn och förändring av de införda kreditrestriktionerna och att det verkligen görs undantag för förstagångsköpare.
Stefan Löfven väljer att ersätta Peter Eriksson med Per Bolund som bostadsminister. Däremot får Tomas Eneroth förnyat förtroende som infrastrukturminister i ett nyinrättat departement för infrastruktur.
– Per Bolund och Tomas Eneroth ges nu nyckelroller när Sverige ska rustas för elva miljoner invånare. Att rusta och bygga infrastruktur är mycket angeläget för ett växande Sverige. Människors möjlighet att resa till jobb och studier måste vara motorn i bostadsbyggandet. För att ställa om transportsektorn för att klara kommande klimatkrav behöver varje skattekrona användas så effektivt som möjligt, säger Catharina Elmsäter-Svärd.