23948sdkhjf

Med byggterapi som morot

En vuxenutbildning paketerad som byggterapi och nära samarbete med bland annat Skanska och NCC ska få fler att öppna ögonen för arbete i byggsektorn.

Under senare tid har det varit svårt att hitta kompetent arbetskraft till många byggprojekt i Stockholmsområdet. Samtidigt har det varit väl så besvärligt att fylla de byggutbildningsplatser som finns.

Det har satt fart på bland annat ”Sverige bygger ut”, ett projekt finansierat av Europeiska socialfonden, som drivs av kommunerna Solna, Nacka, Värmdö och Sundbyberg tillsammans med Byggnadsindustrins Yrkesnämnd (BYN) och Veidekke.

Med utgångspunkt från dagens kompetensbrist kopplat till forskning som tyder på att arbete med händerna och kroppen har stor betydelse för hjärnan och vårt välbefinnande lanseras nu en vuxenutbildning inom bygg som byggterapi.

En förhoppning är att inom projektet utveckla metoder, verktyg och modeller för att kvalitetssäkra och organisera den kommunala vuxenutbildningen inom byggområdet, men det finns fler syften.

Med byggterapi vill vi locka de som kanske inte ens tänkt tanken om att jobba i byggbranschen, men som gillar att se saker växa fram och ta form. Branschen är i stort behov av mångfald och vår förhoppning är att kunna få fler att se byggbranschen som ett bra karriärval, säger Zandra Lövgren, projektledare för Sverige Bygger ut vid kompetensförvaltningen i Solna.

Även om bostadsbyggandet har bromsats in i Stockholmsregionen, så kommer det inom de närmaste åren att behöva byggas mycket och det saknas kvalificerad arbetskraft. Förutom att vi behöver bredda representationen har vi arbetat med att hitta en utbildningsmodell som bidrar till en bättre samverkan mellan bransch och utbildning som långsiktigt kan öka kvaliteten i yrkesutbildningen, säger Zandra Lövgren.

Den ettåriga utbildningen genomförs på Yrkesplugget i Bromma och har utformats tillsammans med bland annat NCC och Skanska – något som ska säkerställa att utbildningen är i takt med branschens utveckling. Genom att byggbranschens behov matchas med arbetskraftens kompetens blir de som genomgått utbildningen helt enkelt mer attraktiva hos arbetsgivarna.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079