23948sdkhjf

500 personer ska återställa elen

Minst 500 000 skogskubikmeter fälldes av Alfrida. Värst drabbat är Stockholms län med cirka 300 000 kubikmeter, enligt Skogsstyrelsens beräkningar.

För de hushåll som kan tvingas leva i ett strömlöst tillstånd fram till 25 januari är det inte mycket till tröst att Alfridas härjningar är rätt lindriga jämfört med tidigare oväder.

Vår bedömning är att minst 500 000 skogskubikmeter fälldes av stormen och att de största skadorna är i Stockholms län och då framför allt i Norrtälje kommun, säger Hans Källsmyr, skadesamordnare på Skogsstyrelsen.

Lokalt har det fallit mycket skog samtidigt som skadorna är mer sparsamma på andra håll. Enbart i Stockholms län handlar det om cirka 300 000 kubikmeter skog som fällts, medan ytterligare cirka 50 000 kubikmeter fallit på Gotland.

Totalt sett är det inte så stora skador, om vi jämför med andra stormar som till exempel Gudrun 2005 och Per 2007, men lokalt har det fallit mycket skog och enskilda skogsägare kan ha drabbats hårt, säger Hans Källsmyr.

Jämförelsen är talande. Stormen Per fällde cirka tolv miljoner kubikmeter skog i Götaland och Svealand. Stormen Gudrun fällde så mycket som 75 miljoner kubikmeter skog över hela södra Sverige 2005.

Enligt Skogsstyrelsen kan skogsägarna se fem kubikmeter fälld skog per hektar som ett riktmärke. Om volymen nerblåsta träd är större än så bör träden tas om hand och transporteras ut. Detta för att förebygga insektsskador från främst granbarkborre, eftersom de förökar sig i färskt barrvirke. Är det mer än 0,5 hektar som behöver upparbetas ska även en anmälan om avverkning göras till Skogsstyrelsen.

Skogsstyrelsen betonar också riskerna vid arbete i stormfälld skog och betydelsen av att arbetet ska utföras av kompetenta yrkesmän.

Håll avstånd från skadade träd och undvik att gå nära träd som ligger i spänn eller träd som hänger i andra träd. Tänk också på att aldrig arbeta ensam i stormfälld skog, säger Hans Källsmyr.

Samtidigt pågår ett intensivt arbete med att återställa elförsörjningen till de som fortfarande är strömlösa.

Många nya fel upptäcks fortfarande i takt med att vi kommer längre ut i elnätet. Ett avbrott kan innebära att det finns fel både på mellanspänningsnätet och på lågspänningsnätet, som är det elnät som går fram till kunden. Man kan likna det med att när vi har åtgärdat motorvägen finns fler fel på avfarter och småvägar, säger Annika Viklund, vd på Vattenfall Eldistribution.

Enligt företaget har personalresurser från olika delar av landet och från andra elnätsbolag och flera entreprenörsbolag kallats in för att hjälpa till i de drabbade områdena. För närvarande arbetar närmare 500 personer – skogshuggare, maskinister och tekniker i Stockholms län, merparten i Roslagen. Utöver det tillkommer administrativa stödfunktioner, driftcentral, kundservice, helikoptrar, skogsmaskiner, lastbilar, grävmaskiner och bandvagnar.

Prognosen i dag är att kunder som bor på fastlandet kommer att ha elen tillbaka mellan den 15 och 25 januari. För kunder på öar utan fastlandsförbindelse är prognosen att elen är tillbaka senast 25 januari.

Kommentera en artikel (1)
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079