23948sdkhjf

Jättetunnel under Stockholm

Snart börjar arbetet med ännu en jättelik Stockholmstunnel - en 1,4 mil lång tunnel ska sprängas fram från Bromma till Nacka och i en djup loop under Mälaren.

Stockholm Vatten och Avfall planerar för framtidens avloppsrening i en region som växer så att det knakar.

En viktig del i detta är den jättetunnel som ska sprängas fram från Bromma till Nacka, ett arbete som påbörjas 2019 och beräknas hålla på till 2026.

Tunneln ska byggas från flera fronter samtidigt, den ska dras under befintliga tunnlar och ska sprängas fram på 30-90 meters djup.

Huvudtunneln blir cirka 4,5 meter bred och fem meter hög och tanken är att avfallsvattnet ska rinna fritt – tunneln ska få ett självfall på en promille.

Under Mälaren ska den gå i en loop,  det är också under dessa 600 meter som den blir som djupast – närmare 90 meter.

I Mälarpassagen förslår inte självfallet riktigt, här behöver vattenmassorna få lite hjälp. Därför läggs rörledningar in just där – tre till en början och när systemet är i full drift kan det bli aktuellt med en fjärde.

Efter Mälarpassagen ska vattnet kunna rinna vidare med hjälp av hävertprincipen.

Tunneln ska dras fram med 20 meter per vecka och i Ålstensskogen ska en 30 meter hög skorsten byggas.

Tunneln dras från Bromma till Sickla via ett nedlagt reningsverk i Eolshäll, där den kan ansluta till en befintlig avloppstunnel.

– Vi har valt att gå via Eolshäll eftersom det finns en nedlagt reningsverk där, där finns också en stor bräddpunkt, säger Stefan Rosengren, projektchef för det som kallas Stockholms framtida avloppsrening.

Vid kraftiga regn fylls avloppsinfrastrukturen i dag även med dagvatten och Svoab blir ibland tvungna att släppa ut orenat vatten i Mälaren.

Dessa ”bräddpunkter” ska byggas bort när tunneln dras fram, behovet av slamtransporter ska också minska, åtminstone i bostadsområdena eftersom slamhanteringen ska ske inne i Henriksdalsverket och därifrån ska bilarna kunna ta sig direkt ut på en större väg.

Jätteprojektet har många delar och mer läsning finns - se länkar nedan!

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063