Dystra utsikter för bostadssökande
Bostadsbehovet fortsätter att vara betydligt större än det faktiska byggandet. Enligt den byggbehovsprognos som presenterades av Boverket i somras behövs i genomsnitt 67 000 nya bostäder varje år fram till 2025.
På grund av den snabba befolkningsökningen behöver vi dock bygga runt 90 000 bostäder varje år fram till 2020 för att täcka det mest akuta behovet. Därefter kan byggtakten, enligt Boverket minska till ungefär 50 000 per år fram till 2025.
När Boverket nu presenterar sin senaste prognos är det tydligt att Sverige står inför ett problem som inte är på väg att lösas utan tvärtom växer.
– Det går att konstatera än en gång att det ännu inte byggs för att möta de behov som finns, säger Anders Sjelvgren, generaldirektör på Boverket.
2017 påbörjades, enligt Boverkets statistik 67 750 bostäder, vilket ligger i nivå med det långsiktiga behovet, men långt under Boverkets önskade 90 000 för att det ska vara möjligt att beta av det värsta underskottet.
Redan i år minskar dock byggstarterna till ungefär 54 500, för att gå ner ytterligare under 2019 till 51 000. Framför allt förutspås en markant minskad efterfrågan på bostadsrätter, en utveckling som framför allt tillskrivits de skärpta restriktionerna vid bostadsfinansiering som stänger ute bland annat en stor del av såväl ungdomar som nysvenskar från den svenska bostadsmarknaden.
Enligt prognosen minskar antalet bostadsrätter i år med 35 procent jämfört med 2017. Nästa år befarar Boverket att 2017 års nivå kommer att vara halverad – från 25 300 till 12 500.
Även småhusbyggandet viker, men inte lika mycket. Prognosen förutspår en nedgång med cirka 20 procent under tvåårsperioden, merparten tappades dock under årets tio första månader. Enligt prognosen handlar det om en minskning från 13 050 förra året till 10 500 under 2019.
Minsta nedgången förutspås i byggandet av hyresrätter där 24 800 bara sjunker till 24 500. En anledning kan vara det kraftigt ökade intresset för investeringsstöd för hyresbostäder och studentbostäder. Enligt Boverket har antalet ansökningar under perioden september-november gått upp med 138 procent jämfört med motsvarande period föregående år.
Bilden avviker dock kraftigt mellan olika landsdelar. Enligt prognosen ökar byggandet kraftigt i Göteborgs stad i år. Däremot blir det oförändrat i Stormalmö och minskar något i gruppen av medelstora och mindre kommuner. Den dystraste bilden ges för Storstockholm och den grupp av större kommuner utanför storstadsregionerna där det tidigare har påbörjats mycket bostäder. Där varnas för en nedgång till en nivå som hamnar mycket långt under de långsiktiga demografiska behoven.