Fortsatt stabilt för maskinbranschen
Arbetsvolymen för de svenska maskinentreprenörerna har påverkats i överraskande liten utsträckning trots vikande bostadsbyggande. Det visar bransch- och arbetsgivareföreningen Maskinentreprenörernas senaste konjunkturbarometer – Lucia-Meko.
– Man kan mellan raderna se att det finns en försiktighet. Men jag är något överraskad att det ser så pass stabilt ut för maskinentreprenörer. Det visar att företagen verkar i en mycket bredare bransch än byggsektorn som helhet, säger föreningens vd Hampe Mobärg.
Fortfarande väger exempelvis det stora behovet av fungerande infrastruktur tungt.
– Investeringsbehovet när det gäller infrastruktur i Sverige är stort. Ofta tänker man då bara på järnväg och vägar. Men i dag investeras tolv miljarder per år i infrastrukturen för kommunal vatten- och avloppsförsörjning. Denna investeringsnivå skulle under de kommande 20 åren, enligt Svenskt Vatten, behöva öka med 35 procent för att klara ett säkert dricksvatten och rena sjöar och hav, säger Hampe Mobärg.
Trots svårigheter att hitta kompetent arbetskraft har antalet anställda i branschen stadigt ökat under senare år, vilket varit en nödvändighet i en utveckling som, enligt Maskinentreprenörerna, innebär att branschen visar tillväxt för femte året i rad när det gäller både omsättning och rörelseresultat.
Den senaste mätningen visar dessutom att föreningens medlemmar är försiktigt positiva även inför de kommande sex månaderna.
Visserligen finns som vanligt en vinterrelaterad nedgång, men efterfrågan på bolagens tjänster är fortsatt hög och investeringsviljan när det gäller maskiner har inte dämpats sedan mätningen i våras.
– Sedan den första Meko-undersökningen 2015 har efterfrågan på tjänster vuxit rejält. Med 50 procent faktiskt. Investeringar i bostäder förväntas minska framöver, men när det gäller infrastruktur kan man räkna med en uppgång 2019 till 2020 på grund av den infrastrukturplan som ligger. Det finns också indikationer på att gruv- och metallindustrin planerar för större investeringar, säger Magnus Johansson, projektledare på Industrifakta som gör Meko för Maskinentrepenörernas räkning.
Maskinentreprenörerna har de senaste åren vid åtskilliga tillfällen lyft fram att kompetensförsörjning har varit det huvudsakliga hindret för branschen att växa i takt med efterfrågan. Rekrytering av personal med rätt kompetens har varit ett stort problem, men har sedan förra mätningen lindrats något.
– Vi kan dock konstatera att rekryteringsfrågan är något som bransch- och arbetsgivareföreningen fortsatt måste hjälpa och stödja företagen med. Maskinentreprenörerna driver egna yrkesskolor genom ME-skolan på ett tiotal platser i landet. Det måste vi göra eftersom utbildningsansvariga samhällsaktörer anser att denna utbildning är för kostsam. Detta trots att utbildningen i princip är en säker väg in i ett välbetalt framtidsjobb, säger Hampe Mobärg.
En märkbar trend under senare år är att maskinentreprenörer rekryterar allt fler tjänstemän inom projektering. Företagen växer och har de senaste åren allt oftare gått från att leverera maskintjänster till byggentreprenörer till att ta ansvar för hela egna entreprenader inom sektorn.