23948sdkhjf

Fina fisken för forskare

Ännu ett spadtag har tagits på jätteanläggningen i Lund – 19 000 kvadratmeter ska hysa framtidens forskare.

Bygget av forskningsanläggningen European Spallation Source (ESS) tickar på i Lund, jätteanläggningen ska baseras på det som uppges vara världens mest kraftfulla neutronkälla och förhoppningen är att ESS ska ge forskare från hela världen helt nya möjligheter.

Skanska har byggt på anläggningen sedan 2014, först 2023 ska det första användarprogrammet kunna dras igång och i början av december uppmärksammade berörda parter att ytterligare ett första spadtag tagits – nu inför bygget av de kontors- och verkstadsbyggnader som ska hysa ESS anställda.

De som tog spaden i hand den tredje december var Agneta Nestenborg, Acting Director General ESS, Staffan Andersson, regionchef Skanska och Lennart Björkman, CFO SKR Spallation/Skandrenting. 

Det är Skanska som ska bygga ESS Campus på Skandrentings uppdrag. Skandrentings helägda dotterbolag SKR Spallation ska sedan hyra ut de färdigställda byggnaderna till ESS.

–Tillsammans med Skanska arbetar vi för att hitta lösningar som uppfyller våra högt ställda krav på de framtida byggnaderna, säger Karin Svedin, ESS Project Manager Campus, i ett pressmeddelande.   

ESS Campus byggs på ESS-området i nordöstra Lund, det ska bli totalt 19 000 kvadratmeter fördelat på tre byggnader med kontor, laboratorier och verkstäder för anställda och besökande forskare.

Den största byggnaden ska innehålla kontor, matsal och auditorium. Labb- verkstadsbyggnaden kommer att innehålla 16 laboratorier och verkstäder för underhåll, test och utveckling av delar till forskningsanläggningen. 

ESS Campus har ritats av Henning Larsen Architects, COBE och SLA Architects, i nära samarbete med ESS och tanken är att skapa en mötesplats där forskare från hela världen tillsammans med ESS-anställda ska kunna förbereda de experiment som ska utföras på den flervetenskapliga forskningsanläggningen.

– Byggstarten av ESS Campus är en viktig milstolpe på vägen för denna unika forskningsanläggning, som kommer att bidra till att lösa de samhällsutmaningar som världen står inför, säger Agneta Nestenborg, Acting ESS Director General, i pressmeddelandet.

Campusbyggnaderna ska vara klara i slutet av 2020 och inflyttning ska kunna ske i början av 2021.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094