Mariestad vill begränsa strandskyddet
Mariestads kommun begär i en skrivelse att länsstyrelsen snarast upphäver det utvidgade strandskyddet i Mariestads tätort samt omgående inleder arbetet med att harmonisera strandskyddet så att samma regler gäller utmed hela Vänerkusten oavsett länsgränser.
− I grunden handlar hela frågan om överlevnad, kommuner måste kunna erbjuda attraktiva bostadslägen och få möjlighet att utvecklas på ett sätt som främjar befolkningstillväxt och utveckling, inte motverkar den, säger kommunstyrelsens ordförande Johan Abrahamsson.
I dag råder brist på bostäder i kommunen och frågan ställdes på sin spets i våras när Mark- och miljööverdomstolen stoppade ett vattennära bostadsprojekt.
I nästan tio år hade kommunen arbetat för att komplettera bostadsområdet Ekudden med ytterligare ett trettiotal tomter. Detaljplanen var antagen, men överklagad till länsstyrelsen och till Mark- och miljödomstolen som båda gick på kommunens linje. Som sista instans upphävde dock Mark- och miljööverdomstolen beslutet att anta detaljplanen.
– Domen är prejudicerande och kommer antagligen att få konsekvenser för många kommuner som planerar för bostäder i sjönära lägen. Anmärkningsvärt är att Mark- och miljööverdomstolen inte tillmäter kommunens översiktsplanering någon större vikt, sade kommunens samhällsbyggnadschef Thomas Johansson när utslaget offentliggjordes.
Åtskilliga företrädare för kommunen, bland dem Johan Abrahamsson, betraktar belutet som både oväntat och anmärkningsvärt eftersom såväl kommun som länsstyrelse varit överens om såväl behovet av bostäder som detaljplanen trots att området ligger inom strandskyddet.
– Vi har jobbat länge med detta och har intressenter som vill etablera sig i området och då alla så här långt har varit överens så är domen mycket förvånande, säger Johan Abrahamsson.
I december 2014 beslutade länsstyrelsen i Västra Götalands län om ett utvidgat strandskydd till 300 meter kring Vänern i länet. Det som sticker i ögonen hos byggförespråkarna är att länsstyrelsen i intilliggande Värmland väljer att hantera strandskyddet på ett mer differentierat sätt och uppfattningen är att strandskyddet kring Vänern ska hanteras lika oavsett län.
Nu kräver kommunen därför att vissa områden i tätorten ska kunna undantas från det utvidgade strandskyddet. Berörda områden är de som redan omfattar tätortsbebyggelse och de som sedan länge varit aktuella för utveckling och bebyggelse enligt tidigare antagna detaljplaner.
− Ett differentierat strandskydd, som utgår från de faktiska förhållandena, är nödvändigt för framtiden. Vi har lagt ett förslag på hur det kan utformas och vi förväntar oss att länsstyrelsen gör en seriös prövning av vårt förslag, säger Thomas Johansson.
Dessutom betonas nåhgra klara fördelar med den platss som valts för bostäderna.
– Gator, fjärrvärme, vatten och avlopp finns redan bara någon meter utanför området. Det är bara att hänga på infrastrukturen, säger planarkitekt Adam Johansson.