23948sdkhjf

Protester mot gruvor

Från Kallak i norr till Österlen i söder protesterar boende mot planer på ny gruvbrytning.

I Kallak utanför Jokkmokk vill brittiska gruvbolaget Beowulf Mining bryta järnmalm. Två samebyar har protesterat mot planerna och efter många turer ligger ärendet på regeringens bord.

I Rönnbäckenområdet i Storumans kommun står nickelfyndigheter som upptäcktes redan på 1940-talet i centrum för konflikten. En sameby har protesterat men både länsstyrelsen i Västerbotten och regeringen har sagt ja.

Samebyn har fått stöd av FNs rasdiskrimineringskommitté. Enligt förre ägaren skulle gruvan generera över 500 nya jobb och ytterligare nästan 300 i kommunen. Nu finns en ny ägare.

Renskötseln och naturvärdena ställs mot sysselsättning och intäkter för kommunen.

I Norra Kärr vid Vättern finns enligt uppgift världens största fyndighet av sällsynta jordartsmetaller

Bolaget Tasman Metals meddelade att man vill öppna dagbrott, men aktionsgruppen Rädda Vättern kom i vägen för bolagets planer. Oron är att gruvdriften ska förorena dricksvattenäkten Vättern.

I Oviken i Jämtland vill det kanadensiska bolaget EU Energy Corporation öppna stora dagbrott för att utvinna vanadin. Undersökningstillstånd finns. Även här står ett vattendrag i centrum för protesterna, Storsjön.

Australiensiska gruvbolaget European Cobalt tror det finns fyndigheter av kobolt, koppar, nickel och även guld i Gnesta söder om Stockholm och har undersökningstillstånd vid en gammal gruva, i ett rekreationsområde.

Både kommunen, bönder och markägare protesterar och ärendet är överklagat.

Österlen vill brittiska bolaget Scandivanadium leta efter vanadin. Flera kommuner och markägare samt traktens abedissa har överklagat eftersom de ser att ett ramtida dagbrott skulle förgifta grundvatten och förstöra unik skånsk natur, bland annat.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094