Träna mer och tjäna mer
Visma Spcs, som bland annat levererar programvaror, lyfter frågan om småföretagarnas möjligheter att träna – och att träna tillräckligt hårt och tillräckligt ofta.
– Fyra av fem jobb skapas i små och medelstora företag. Deras bidrag till ekonomisk tillväxt, sysselsättning och välfärd kan inte underskattas. Därför är det viktigt att även småföretagarnas hälsa och träning prioriteras, säger Boo Gunnarson, företagarexpert på Visma Spcs, i ett pressmeddelande.
Visma Spcs hänvisar till världshälsoorganisationen WHO:s rekommendationer att vuxna mellan 18 och 64 år bör ägna sig åt fysisk aktivitet på en medelintensiv nivå minst 150 minuter per vecka, eller på en högintensiv nivå i minst 75 minuter och att aktiviteten bör spridas ut och utföras i pass om minst tio minuter.
Företaget har därför undersökt hur det står till med just detta bland svenska småföretag. En mejlenkät skickades till 18 000 småföretag, 965 företag svarade och frågan som ställdes var hur ofta man ägnar sig åt ansträngande träning i minst en timme.
Det visade sig att 29,5 procent aldrig gjorde det, 16,5 procent tränade en gång i månaden, 26,5 procent en gång i veckan och 27,5 procent flera gånger i veckan.
Visma Spcs konstaterar att 46 procent av de tillfrågade småföretagarna aldrig eller sällan ägnar sig åt ansträngande träning, företaget identifierar också en tänkbar bov i dramat – det faktum att Sveriges cirka 450 000 småföretagare med enskild firma inte omfattas av det så kallade friskvårdsbidraget.
– Fysisk aktivitet är livsviktigt för både kroppen och hjärnan, och hjälper oss att orka med jobbet och undvika långa sjukskrivningar. Därför måste reglerna ändras så att även småföretagare med enskild firma omfattas av friskvårdsbidraget, säger Boo Gunnarson.
Företagaren räknas bara som anställd om det handlar om ett aktiebolag och den som har en enskild firma kan därför inte använda bidraget för sin egen träning.
Friskvårdsbidraget innebär att företaget kan ge sina anställda en skattefri och avgiftsfri ersättning för träning, företaget behöver inte betala moms för ersättningen och kan bestämma själv hur stort bidraget ska vara, är det över 5 000 kronor är det dock skattepliktigt.